SANADEROVA KOLEKCIJA

Kod Fiolića je skrio 5 djela Bukovca te Vidovića i Medovića, vrijednih milijun eura

Uz izuzetak pet djela Vlahe Bukovca, za kojima je prije više od godinu dana Hrvatska raspisala Interpolovu potragu, a koje su bile procijenjene na 230.000 eura, ispada da je Ivo Sanader u svomu domu u Kozarčevoj ipak imao vrijednije slike

Uz izuzetak pet djela Vlahe Bukovca, za kojima je prije više od godinu dana Hrvatska raspisala Interpolovu potragu, a koje su bile procijenjene na 230.000 eura, ispada da je Ivo Sanader u svomu domu u Kozarčevoj ipak imao vrjednije slike od onih koje je navodno dao na čuvanje svomu prijatelju, dugogodišnjem saborskom zastupniku HDZ-a, Stjepanu Fioliću , a koje je ovaj nedavno izručio USKOK-u.

Prevladavajući tonovi

Premda su mediji nagađali da je bivši premijer 2010., u strahu od istražitelja, sakrio svoje najvrjednije eksponate kod Fiolića, začuđuje da, osim pet Bukovčevih ulja na platnu koji sami vrijede nešto više od 1,7 miljuna kuna te po jedne slike Celestina Medovića i Emanuela Vidovića koje zajedno vrijede dodatnih 200.000 kuna, ostale slike pronađene kod najpoznatijeg HDZ-ova mesara nisu u visokom vrijednosnom razredu.

Kako se neslužbeno doznaje, policija je kod Fiolića pronašla i oduzela ukupno 19 slika. Uz pet Bukovčevih (“Opravljanje mreže”, “Šuma u Fontainebleau”, “Portret gospođice Monnie”, “Mala markiza” i “Zavist ubija pravednost”), policija je u jednoj od zgrada na Fiolićevu imanju pronašla i Medovićev pejzaž kojim dominira motiv brnistre na Pelješcu, a koji prema procjenama stručnjaka datira između 1915. i 1918., te Vidovićevo ulje na platnu s motivom splitske luke naslikano u prepoznatljivom sfumatu s prevladavajućim sivo-plavim tonovima.

Čudan izbor

Dok se cijena Medovićeva djela kreće između 10.000 i 20.000 eura, Vidović u prodaji postiže nešto manju cijenu od otprilike 5000 eura. Medović je, naime, umjetnik moderne, čija su djela najviše cijenjena na tržištu, a Vidović je poslijeratni slikar. Od ostalih slika policija je pronašla jedno djelo Ivana Lackovića Croate, zatim jednu sliku Nives Kavurić Kurtović s motivom odraza žene u zrcalu, nekoliko slika Tihomira Lončara, jednu sliku Vladimira Meglića, zatim sliku jednoga manje poznatog autora koji je oslikao vitraje crkve u Sanaderovim rodnim Dugobabama te tri slike nepoznatih autora. Cijena tih umjetnina ne prelazi 1000 eura po komadu, tako da je ukupna vrijednost svih slika pronađenih kod Fiolića oko dva milijuna kuna. Zbirka zaplijenjena u kući u Kozarčevoj, uredima u Šarengradskoj te stanovima u Splitu procijenjena je na oko milijun eura. Zbog čega je Sanader baš te slike odlučio sakriti kod Fiolića, nije jasno.

Što su pronašli kod Fiolića

vrijedna djela:

- pet ulja na platnu Vlahe Bukovca (‘Opravljanje mreže’, ‘Šuma u Fontainebleau’, ‘Portret gospođice Monnie’, ‘Mala markiza’ i ‘Zavist ubija pravednost’)

230.000 eura

- ulje na platnu Emanuela Vidovića s motivom splitske luke

5000 eura

radovi vrijednosti manje od 1000 eura:

- rad Ivana Lackovića Croate

- slika odraza žene u zrcalu Nives Kavurić Kurtović

- više slika Tihomira Lončara

- slika anonimca koji je oslikao vitraje crkve u Dugobabama

- tri slike nepoznatih autora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:09