'CROATIAN DREAM'

Kod Dubrovnika niče turistički grad, projekt vrijedan 5 milijardi eura

 Jadran Babić/Cropix

SPLIT – „Croatian dream“ – trenutno najveći europski projekt izgradnje nove turističke destinacije nalik onima u Dubaiju , nastao prije više od desetak godina u mašti splitskog poduzetnika, vlasnika tvrtke Profectus Vicenca Blagaića, hrvatskoj javnosti premijerno je predstavljen u petak u Splitu na sajmu Croatia Boat Show, a premijeri tog „Hrvatskog sna“ nazočili su ministri Božidar Kalmeta, Petar Čobanković i Đuro Popijač.

Odabrana lokacija, jedna je od najljepših na Jadranu, na dubrovačkom primorju s centrom u Slanome, i nukleusom projekta na području zvanom Četiri sestrice, prostire se na 5 tisuća hektara zemljišta, a projekt je vrijedan pet milijardi eura.

Prema riječima Vicenca Blagajića, na izradi projekta su radili najveći svjetski arhitekti koji su osmislili gotovo cijeli novi turistički grad s pet zvijezdica, s resort hotelima, vilama, aerodromom za poslovne zrakoplove, poslovnom zonom, filmskim studijem, tehnološkim parkom sa sportskom akademijom, muzejima, golf terenima i svim onim dodatnim sadržajima koji će okupljati filmske festivale, kongrese, turnire, a sve u cilju da goste mami cijelu godinu. No to nije sve, jer nova bi turistička destinacija trebala među ostalim donijeti razvoj poljoprivrede i proizvodnju organske hrane.

- Jamčimo da ćemo dovesti najveće svjetske brendove i investitore iz svih krajeva svijeta. Interes su iskazali investitori iz Amerike, Rusije, Europe pa čak i Kine – tvrdi Blagaić, uvjeren u uspjeh svoje megalomanske nakane.

No ipak smatra da je u ovoj krizi za realizaciju „Hrvatskog sna“ potrebna generalna podrška Vlade kako bi se za nekih pet godina započelo s gradnjom.

- Kapital postoji, prostorni plan je usvojen još od ranije, imovinsko pravni odnosi su riješeni, a gradnja će donijeti angažiranje građevinskog sektora i brojna nova zapošljavanja. Mi želimo da se ovaj projekt proglasi nacionalnim, jer je on u interesu Republike Hrvatske – naglasio je Blagaić.





Od ukupno pet milijardi eura koliko će stajati „ostvarenje“ Hrvatskog sna, na prvu fazu koja je već definirana, a uključuje prve dvije, od ukupno 5 zona, bit će utrošeno milijardu i pol eura.

- Od Vlade i ministarstava ne tražimo novac, novac imamo od naših partnera, sami smo već isfinancirali kupnju zemljišta i izradu projekta, samo nam je potreban politički vjetar u leđa – zaključio je Blagaić.

Čini se da neće izostati politički vjetar, ako je suditi po izjavama ministara koji su projekt ocijenili izvrsnim.

- Ovo je doista impresivna ideja, značajan iskorak u samom promišljanju jednog šireg konteksta turističke ponude. Ministarstva i Vlada pokušati će ukloniti sve barijere da se projekt realizira u najkraćem mogućem vremenu – istaknuo je ministar Popijač.

Ministar Kalmeta koji je priznao kako je prije šest godina dvojio o Blagaićevoj ideji, vidjevši maketu budućeg turističkog grada, ostao je zatečen.

– Ovo je projekt kakvog Hrvatska do sada nije vidjela.

Oduševljen je bio i ministar Čobanković, posebice pričom o razvoju organske poljoprivrede te obećao da će se založiti kako nepotrebne administrativne barijere ne bi usporile realizaciju „Hrvatskog sna“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:35