SVAĐA OKO FOTELJA

Koalicija zapanjena: Čačić se predomislio, na Hreljino mjesto stavlja svog čovjeka

Umjesto Hrelje, HNS je htio Jozu Radoša, no on odlazi u Europski parlament
Zagreb, 141211.Ured predsjednika.Danas je predsjednik Ivo Josipovic primio clanove Kukuriku koalicije te je izbornom pobjedniku Zoranu Milanovicu dao mandat za sastav nove vlade.Na slici: Zoran Milanovic, iza Radimir Cacic i Silvano Hrelja.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Sedmi saziv Sabora dobit ćemo 22. prosinca, za kada je predsjednik Ivo Josipović sazvao Konstituirajuću sjednicu parlamenta, a dan kasnije i novu Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem .

Jučer su se u Saboru vodili posljednji dogovori o tome tko će preuzeti koju dužnost na drugoj strani Markova trga. A to, kako smo doznali, ne prolazi bez problema među partnerima Kukuriku koalicije i to zbog mjesta potpredsjednika Sabora.

Na čelu Sabora će, kao što je već neslužbeno potvrđeno, biti SDP-ovac Boris Šprem. A na tri potpredsjednička mjesta koja pripadaju vladajućima sjedit će dva SDP-ovca, Josip Leko i najvjerojatnije Nenad Stazić, te HNS-ovac Milorad Batinić.

Sinergijski efekt

Bez mjesta potpredsjednika Sabora tako je ostao šef HSU-a Silvano Hrelja što je, navodno, dovelo do ozbiljnih nesuglasica između narodnjaka i umirovljenika.

Već je, kako doznajemo, sve bilo dogovoreno i Hrelja se spremao na to da preuzme drugu najvišu funkciju u parlamentu, ali je onda iz HNS-a krajem prošlog tjedna stigao zahtjev da Hrelja mjesto prepusti HNS-ovcu Jozi Radošu, na što je ovaj i pristao. No jučer se pročulo da je HNS mjesto potpredsjednika Sabora namijenio potpuno nepoznatom načelniku Ivanca Miloradu Batiniću te da Jozo Radoš odlazi u Europski parlament.

U koaliciji su konsternirani takvim razvojem situacije, a u HSU-u je najteže. Iako imaju tri zastupnika kao i IDS, nemaju ministra u Vladi, a sada su izgubili i potpredsjedničko mjesto u Saboru.

Ocjenjuje se da je sinergijski efekt Kukuriku koalicije HSU-u donio dva mandata, ali spominje se i da je sinergijski efekt HNS-a i HSU-a narodnjacima donio barem dva mandata, pa se može ocijeniti da je HSU u velikoj koaliciji izvukao najkraći kraj.

Prva sjednica Sabora bit će 22. prosinca, nove Vlade 3. siječnja, a referendum 22. siječnja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:04