BITKA ZA VLAST U DALMACIJI

Ključni politički igrač u Splitu: Kako je župnik postao jamac izborne pobjede

 Jakov Prkić/CROPIX

Saborski zastupnik Ivan Grubišić, prema svemu sudeći, postaje ključni politički igrač u Splitu. S ovim 75-godišnjim umirovljenim svećenikom o eventualnoj budućoj suradnji razgovarale su, doznajemo, gotovo sve stranke, uključujući i prvog čovjeka Splita Željka Keruma. A jedini koji mu se dosad nije obratio je HDZ, iako se u gradskim kuloarima moglo čuti da najveća oporbena stranka ima namjeru dati podršku Grubišiću kao gradonačelničkom kandidatu. No, službeno, iz te stranke takvu mogućnost najodlučnije odbacuju.

Interne ankete

- Nema šanse da ćemo podržati Grubišića u bilo kojoj opciji. HDZ nikada ne bi podržao kandidata koji se nudi svima kao da je na splitskoj pjaci - rekla je jučer glasnogovornica stranke Silvana Oruč-Ivoš. Na pitanje plaše li se da bi, ako se Grubišić kandidira, a podrži ga SDP, HDZ mogao izgubiti tu županiju nakon 20 godina, Oruč-Ivoš je istaknula da nisu u nikakvoj panici zbog toga.

- Svojim dosadašnjim radom u Saboru Ivan Grubišić je pokazao da ne bi mogao uspješno voditi županiju. Osim toga, Grubišić je uvijek govorio da neće petljati Crkvu i politiku, a sada ispada da je zbog neke sinekure spreman ići u savez sa svima, pa čak i s onima koje je kritizirao. Malo su to čudne kombinacije - rekla je glasnogovornica HDZ-a. Dodala je da će HDZ imati svoje kandidate i za župana i za gradonačelnika te da se trenutačno provode interne ankete po gradovima kako bi se vidjelo koji bi njihovi kandidati imali najviše šansi.

No, za razliku od službenog stava stranke, dio HDZ-ovaca, posebno onih iz Splitsko-dalmatinske županije, smatra da bi opcija s Grubišićem bila dobra te da se prije radi o tome da Grubišić ne bi htio u savez s HDZ-ovcima nego obrnuto.

- Grubišić je bliži SDP-u nego nama. A mislim da mu nisu ni po volji oni koji trenutačno vode HDZ u županiji jer su ga mnogi od njih ogovarali - ispričao je jedan član HDZ-a koji dobro poznaje splitske prilike. No, kaže i da nije dobar stav stranke da se ne razmatraju i druge opcije poput one s Grubišićem.

- Situacija u Splitu je katastrofalna. Mi uopće nemamo neke jake kadrove ni za gradonačelnika ni za župana. Ako se nešto brzo ne poduzme, plašim se da bismo mogli nakon 20 godina izgubiti županiju - istaknuo je naš sugovornik.

Pitanje gradonačelnika

No, na Grubišića, koji je na parlamentarnim izborima u Splitu osvojio čak 18 posto glasova, ozbiljno računa SDP. Štoviše, na lokalnim izborima u svibnju 2013. spremni su podržati Ivana Grubišića kao nezavisnog kandidata za splitsko-dalmatinskog župana jer računaju na to kako bi Grubišić uz njihovu podršku glatko pobijedio. Istovremeno bi tim potezom omogućili svom kandidatu Ivi Baldasaru bolje šanse za gradonačelničku poziciju, što im je važno jer su procijenili da Baldasar ne bi imao šanse ako bi se Grubišić kandidirao za gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:47