EKSTREMNO NEVRIJEME

KIŠA, GRMLJAVINA, PIJAVICE Kako je munjevito nevrijeme protutnjalo cijelom Hrvatskom

Po ukupnoj količini kiše ovaj srpanj ima sve izglede da postane najkišovitiji u povijesti
 CROPIX

Nevrijeme opasno po život zahvatilo je u srijedu gotovo cijelu zemlju i dovelo do sveopćeg potopa i kolapsa: u Istri su udari groma izazvali požare, hektolitri nezapamćene kiše preplavili su Dalmaciju, temperature su se srozale na petnaestak stupnjeva, niže nego u Lici.

Obilna kiša

Umjesto kupanja u moru ovog srpnja turiste obilato zalijevaju oblaci, ostavljaju i komunalcima uništena stabla i kablove, vatrogascima da spašavaju krovove i ispumpavaju poplavljene zgrade, a ministru turizma vjerojatno molećiv pogled u prijeteće nebo i strah da će u svom mandatu ostvariti nezabilježeni pad gostiju. Još u utorak, svega nekoliko dana nakon pijavice na Pelješcu, ciklona koju je Crometeo tim nazvao Melisa obrušila se na zapad Hrvatske. Na otocima sjevernog Jadrana pljusnulo je preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, na Silbi i Molatu više od 100 litara u 24 sata.

FOTOGALERIJA: Najupečatljiviji prizori dramatične oluje

Slovenska zastava

U srijedu je sistematski potopljen Zadar. Peta po redu srpanjska ciklona ulice Zadra pretvorila je u jezero; grmljavinsko nevrijeme uz velike količine kiše poplavilo je Forum, Trg Pet bunara, tržnicu. Područje Čiova protresla je pijavica, stropoštala se tuča u Sisku. Oko 15 sati u Zagrebu nevrijeme je dan pretvorilo u noć.

U srijedu ujutro Jadrolinijin brod Prizna u Pašmanskom kanalu spasio je brodicu koju je zahvatila oluja pod slovenskom zastavom i odteglio je u biogradsku luku. Najgore je bilo na Viru. Tamo su vatrogasci intervenirali čak 13 puta.

Po ukupnoj količini kiše ovaj će se srpanj dobro pamtiti i ima sve izglede da postane najkišovitiji srpanj u povijesti .

Zbog siline nevremena Državni hidrometeorološki zavod izdao je visok stupanj upozorenja za cijelu zemlju, a za gospićku regiju upalili su crvenu lampicu - najviši stupanj upozorenja za ekstremne vremenske prilike. Estofex, skupina europskih meteorologa, izdala je za cijelu Hrvatsku drugi stupanj upozorenja na ekstremne vremenske prilike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:01