SPORNI SPOMENIK

Kipar Kuzma Kovačić na sudu izborio bleiburški honorar

Sud je presudio da se Kovačiću mora isplatiti 75.000 kuna, Klub hrvatskih povratnika smatra se izigranim jer im donatori, unatoč potpisanim ugovorima, nisu osigurali novac
 Tomislav Serdar/CROPIX

ZAGREB - Akademski kipar prof. Kuzma Kovačić sudski je utjerao dug od 75.000 kuna za svoj rad na izgradnji Spomen-središta žrtvama tragedije na Bleiburškom polju u Austriji prije dvije i pol godine.

Počasni bleiburški vod naručio je od Kluba hrvatskih povratnika da 2007. godine organizira materijal te obnovu i nadogradnju Spomen-središta.

Novac - oko 300.000 kuna - obećali su podmiriti sponzori i razni donatori.

Izdali ga kompanjoni

Na popisu donatora su i Darko Turopoljac, privatni poduzetnik iz Zagreba koji je poznat iz ‘kladioničarske afere’ s Milanom Bandićem, te Mihael Ljubas, kontroverzni bivši član Uprave Elektroprometa.

Turopoljac je, prema ugovorima koje je sklopio s Klubom povratnika, bio obavezan isplatiti 150.000 kuna honorara Kovačiću, ali je navodno isplatio samo pola od tog iznosa. Rekao mu je da je on svoj dio platio, ali da su ga izdali njegovi kompanjoni koji su bili obećali dodati nešto novca.

Honorar nije bitan

- Sada je sud odlučio da smo Kovačiću dužni dati novac, a imamo ugovor prema kojem je tu obavezu na sebe preuzeo Turopoljac. Da stvar bude bizarnija, Kuzma je rekao da njegov honorar nije bitan, a kasnije je tražio čak 150 tisuća kuna.

Turopoljac je na to pristao da nije ni trepnuo. A sad je kipar nas gonio sudski. Pitajte vi njega je li prijavio iznos od dodatnih 10.000 eura koje smo mu isplatili na račun u austrijskoj banci za ambon u kapelici - ljutit je Božo Vukušić iz Kluba hrvatskih povratnika.

Osjeća se, kaže, izigranim. Vukušić je Jutarnjem ustupio na uvid iz svibnja 2007. gdje stoji Turopoljčev potpis, a u kojem se obezujena isplatu dva puta po 75.000 kuna. Sam kipar nije htio komentirati presudu. - Radije ne bih o tome - rekao je Kovačić.

Turopoljac: Nisam niš potpisal, sad sam na sastanku

- Gospodine Turopoljac, jeste li vi donirali novac za spomenik u Bleiburgu?

- Dal sam puno, ne sjećam se, ali sam dal kolko sam dal.

- Zašto ste donirali novac?

- Zato kaj tam idem često i dal sam jer sam štel dati. Mislim oko 150.000 kuna, al ne znam točno.

- U Klubu povratnika kažu da ste kiparu ostali dužni pola novca, a da ste potpisali ugovor na vašu inicijativu.

- Ma nisam ja niš potpisal.

- Ali mi imamo ugovor na kojem stoji vaš potpis.

- Uhvatili ste me na sastanku, idem... ( T. N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:39