U NOVOM GLOBUSU

KINEZ KOJI JE DOŠAO KUPITI SLAVONIJU 'Hrvatska može biti Singapur srednje Europe'

Za Globus svoje velike planove otkriva Sumadi Kusuma, vlasnik Global Putra International Grupe: 'Želio bih kupiti aerodrom u Osijeku i trgovački povezati Indoneziju, jugoistočnu Aziju i Kinu sa Srednjom i Istočnom Europom'
 Boris Kovačev / CROPIX

Čekati. Biti strpljiv i čekati.

Ovako bi se priprostim rječnikom mogla opisati strategija hrvatske Vlade za privlačenje stranih investicija i izvlačenje zemlje iz recesije , piše Globus.

Ako ste u protekle dvije godine nekog u Vladi pitali zašto nema stranih ulaganja i kako to da nema rasta izvoza, spremno su vam odgovarali da razlog leži u činjenici da je eurozona u recesiji zbog čega su u krizi naši glavni trgovinski partneri kao i tamošnji investitori.

Stoga su naši članovi Vlade po uzoru na Beckettova Vladimira i Estragona odlučili strpljivo čekati svog Godota.

Eurozona je ljetos izašla iz krize, ali europski Godot još nije stigao.

U Vladi ne odustaju.

Čekaju.

U međuvremenu, posve neočekivano, 10 tisuća kilometara istočnije od Europe iz četvrte najmnogoljudnije zemlje na svijetu (240 milijuna stanovnika) i jednog od najbrže rastućih gospodarstva na svijetu (6,2 posto BDP) stiže indonezijski Godot.

U protekla tri mjeseca potpuno nezapaženo Hrvatsku su u odvojenim izaslanstvima posjetila dva indonezijska milijardera.

Početkom lipnja posjetio nas je Abdullah Makhmud Hendropriyono, vlasnik korporacije Hendropriyono, kojoj se vrijednost procjenjuje na pet milijardi dolara. Riječ je o umirovljenom generalu i osobi čiji utjecaj nadilazi onaj aktualnog predsjednika te zemlje Susila Bambang Yudhoyona. Indonezijskog generala zanimaju brodovi i hrvatske energetske tvrtke spremne graditi električnu infrastrukturu po brojnim otocima te velike zemlje.

U utorak, 10. rujna, iz Jakarte je stigao i Sumadi Kusuma, vlasnik Global Putra International Grupe, kojoj se vrijednost procjenjuje na šest milijardi dolara. Kusumu zanima ulazak na europsko tržište pa je voljan kupiti Zračnu luku Osijek, a interes pokazuje i s morskim lukama Rijeka i Ploče.

Sljedećih mjeseci očekuje se i posjet predstavnika indonezijske nacionalne aviokompanije Garuda, koja je protekle godine prevezla 20,4 milijuna putnika, ostvarila prihod od 3,4 milijardi dolara prihoda i zaradila 110 milijuna dolara. Njih zanima Croatia Airlines.

Navodno te kompanije nisu jedine.

I drugi indonezijski biznismeni imaju interes, samo ih prvo zanima kako će njihove kolege proći u probijanju leda.

Unatoč prijašnjem iskustvu sa stranim ulagačima, koji Hrvatsku posjete s velikim entuzijazmom, a napuste je s pomiješanim osjećajima pesimizma i čuđenja, indonezijska priča mogla bi biti drugačija.

Počnimo sa najsvježijim posjetom, onim vlasnika Global Putra International koji je u utorak stigao u Zagreb.

Njegov prvi ozbiljniji kontakt s Hrvatskom dogodio se prije tri mjeseca kad je vlasnik najveće hrvatske distribucijske tvrtke Orbico (18 tvrtki u 17 zemalja Europe, prihod od milijardu eura) Branko Roglić zajedno s predstavnikom Hrvatske udruge poslodavaca Bernardom Jakelićem posjetio Indoneziju.

Roglić je na Daleki istok otputovao s idejom da onamo pokuša izvoziti pelješka vina. Sasvim slučajno na jednom skupu upoznao je Sumadi Kusumu, vlasnika logističke tvrtke Global Putra International.

Navodno su brzo kliknuli, projekt peljeških vina stavljen je na stranu, a njih dvojica odlučili su otići korak dalje.

Dogovoreno je da će osnovati tri joint venture tvrtke, jednu u Zagrebu, drugu u Jakarti, a treću, u kasnijoj fazi, u Hong Kongu.

Globus je prilikom ovotjednog posjeta Sumadi Kusume uspio porazgovarati s indonezijskim milijarderom o njegovim planovima u Hrvatskoj.

Odmah u startu sipa pohvale na račun Hrvatske.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:35