HDZ STVARA NOVE, DOSAD TEŠKO ZAMISLIVE SAVEZE

Kerum im nije dovoljan. HDZ ulazi u koaliciju i s Jurčićem, Bandićem i Ružom Tomašić?

Nismo još ništa dogovorili, ali istina je da smo u kontaktu, potvrdili su Jutarnjem informaciju u HDZ-u
 Jakov Prkić/Cropix

HDZ, nakon potpisivanja predizbornog koalicijskog sporazuma sa Željkom Kerumom i njegovim HGS-om , kako doznajemo, razmišlja i o suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem (Nezavisna lista Stijena) te Ružom Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) i Ljubom Jurčićem (Hrvatska ekonomska inicijativa).

- Nismo još ništa dogovorili, ali smo s njima u kontaktu - potvrdio nam je u srijedu izvor iz HDZ-a, dodavši kako im je Jurčić, unatoč tome što na izbore izlazi s blokom Umirovljenici zajedno koje zovu “HDZ-ovim satelitom”, ipak posljednja opcija. Odluku da prvi put otkako stranka postoji sklopi predizborne koalicije navodno su prelomila posljednja istraživanja koja su pokazala da bi mogli dobiti koji mandat više ako se povežu sa splitskim gradonačelnikom i ostalim opcijama na desnici.

- S obzirom na to da je sada kasno za veliku konzervativnu koaliciju, idemo na ono što se može. O tim stvarima sada se odlučuje preko noći. Nemamo izbora. Za koaliciju s Kerumom smatram da je dobra odluka - komentirao je još jedan član stranke, blizak premijerki. U HDZ-u u srijedu nitko nije želio previše komentirati mogući savez s Bandićem, kao ni to što se točno dogovaraju. No, kako smo doznali, Bandić za subotu priprema konferenciju za novinare na kojoj će navodno objaviti koaliciju s HDZ-om.

Trenutačno, kaže, naš izvor, još traju pregovori, a spominje se savez u prvoj i drugoj izbornoj jedinici. No, HDZ će s Bandićem barem riješiti jedan problem - onaj u jedanaestoj izbornoj jedinici, odnosno dijaspori. Do sada je uvijek u dijaspori sve mandate dobivao HDZ. Zadnjim promjenama Ustava broj zastupnika iz dijaspore ograničen je na najviše tri. Nema sumnje da bi Bandić svojom kandidaturom u 11 izbornoj jedinici HDZ-u mogao pomrsiti planove i uzeti jedan mandat. Ako sklope koaliciju i za tu izbornu jedinicu, sigurno je da će i Bandiću pripasti jedno od prva tri mjesta, a HDZ-u preostala dva. No, barem će voditi zajedničku kampanju, umjesto da budu glavni konkurenti.

Reakcije HDZ-ovaca na ove predizborne saveze su podijeljenje, iako je više onih koji smatraju da Jadranka Kosor uvelike griješi povezivanjem sa Željkom Kerumom i Milanom Bandićem. Uz to, mnogi su ogorčeni jer o tome ništa nisu znali.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:12