SUDSKI POR U KOJI JE UMIJEŠAN I GRAD ZAGREB

KB-u Sveti Duh tri dana blokirani računi zbog duga od 1,8 milijuna kuna iz 1987. godine!

Tvrde da je do takve situacije došlo jer Grad Zagreb nije podmirio svoje obveze od 30 milijuna kuna
 Marin Tironi/Cropix

ZAGREB - Svi računi zagrebačke bolnice Sveti Duh u svim poslovnim bankama bili su blokirani od četvrtka do danas jer bolnica nije mogla podmiriti dugovanje od 1,8 milijuna kuna. Radi se o izgubljenom sudskom sporu iz 1987. godine i pravomoćnoj presudi Županijskog suda po kojoj je bolnica morala isplatiti taj iznos, a kako nije imala sredstva jedino rješenje bila je blokada računa. U bolnici tvrde da je do takve situacije došlo jer grad kao vlasnik nije podmirio svoje obveze od čak 30 milijuna kuna.

“Još 1987. godine u bolnici je stradao jedan radnik koji je potom podigao tužbu. U međuvremenu on je umro a obitelj je nastavila spor koji je okončan pravomoćnom presudom. Mi se ne bi našli u ovoj situacija da je grad Zagreb kao vlasnik bolnice podmirio svoje obveze”, kaže ravnatelj KB Sveti duh, dr. Miran Martinac. Dodaje da je račun danas odblokiran nakon što je bolnica sredstva doznačio HZZO za redovite troškove.

Martinac naglašava da je za državne bolnice 2008. godine saniranje gubitaka platio državni proračun, a za Sveti duh 50 milijuna kuna trebao je podmiriti grad Zagreb. “Platili su samo 20, a ostatak od 30 milijuna nikad nije stigao na račun bolnice”, objašnjava dr. Martinac. Taj bi iznos bio dovoljan ne samo za podmirenje troškova ove presude već i za druga dugovanja bolnice koja su nastala prije mandata ove uprave, kaže dr. Martinac. Dodaje da je bolnica prošlu godinu završila s dobitkom te da je dio troškova uspješno smanjen.

Izlaz vidi u tome da se u novom proračunu grada za sljedeću godinu pronađu sredstva za podmirenje ove preuzete obveze. Drži da grad može plaćati i u ratama ili pak u obveznicama ili na neki drugi način kako bi se bolnica mogla razvijati prema zacrtanim planovima. Važno je samo da sredstva konačno stignu. Ravnatelj kaže kako bi nastavak otezanja s izvršenjem obveza grada čak mogao ugroziti pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:20