OSTAO U ŠOKU

Kažnjen zbog nepostojećeg prometnog znaka: 'Dobio sam 'božićnu čestitku' na 2100 kn!

 Mario Todorić / Cropix

Policija, umjesto da jače kontrolira žarišne crne točke kojih je prepuna županija, regulira promet na parkiralištu i naplaćuje kazne, a mene je tako u Solinu šokirala kaznom od 2100 kuna, za koju i nisam kriv – tvrdi nam 33-godišnji Jadran Kokeza iz Splita, koji nas je, nakon posjeta redakciji, doveo i na mjesto događaja, u Hektorovićevu 38, Priko vode, nasuprot bivšim prostorima “Salonagraditelja”, piše Slobodna Dalmacija.

– Na kazni piše da sam se uključio u jednosmjernu cestu krenuvši u pogrešnom smjeru. Međutim, kad izlazite s ovog prostora, gdje se nalazi niz trgovina, gdje sam i ja bio tog jutra u kupnji, nema ni jednog znaka koji vas obavještava da je obavezan smjer ulijevo – prepričava nam Kokeza.

– Pogotovo jer do dućana nisam došao tom jednosmjernom prometnicom, gdje je na početku znak obveznog smjera, nego drugom cestom, gdje ništa ne piše i gdje te ništa ne navodi da izlaziš na jednosmjernu. Policajac, izgleda, to zna, ali umjesto da obavijesti nadležne da tu nema znaka i da ljudi skreću u krivi smjer, njima je lakše pisati kazne – upozorava naš sugovornik, koji se ljuti i zbog toga što mu je policajac napisao toliku kaznu, a mogao mu je dati samo opomenu.

– Lako mu je bilo provjeriti da od 2008. godine nisam imao ni jedan prekršaj, a to nije mala stvar ako vam kažem da sam zbog posla godišnje čak 35 tisuća sati na cesti. On mi još sugerira da sam mogao znati da je ulica jednosmjerna po načinu kako su parkirana vozila. Volio bih znati u kojem to prometnom priručniku piše – govori Kokeza koji je odmah otišao i u Policijsku postaju Solin, a također će na ovo pisati i žalbe.

– Imam i račun iz dućana u kojem sam kupovao, tako da se može vidjeti odakle sam točno izišao pet minuta prije nego što me je policija zaustavila i da se nisam mogao uključiti dolje niže na uglu, gdje postoji znak – objašnjava nam, ističući kako je razgovarao s jednim prometnim vještakom koji mu je potvrdio da tu treba biti postavljen znak o kojem govori.

– Nikomu nije lako prije Božića dobiti “čestitku” od 2100 kuna. Imam obitelj, stambeni kredit, državi plaćam poreze... Idu blagdani, naručio sam odojka za subotu, da ga riješim, sad će mi i njega oduzeti – s mukom se na kraju našalio Kokeza, ipak vjerujući, kaže, da će pravda biti zadovoljena, piše Slobodna Dalmacija.

Od upozorenja do 5000 kuna

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske vele da kazna za takav prekršaj, vožnju u krivom smjeru, može iznositi od 2000 do 5000 kuna, no postoji i institut upozorenja, beznačajnog prekršaja o kojemu odlučuje policajac na terenu. Analizom stanja na terenu može se reći da se prekršaj dogodio i zbog lošeg prometnog uređenja na tom području grada, što se ponovno može razmotriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:42