EKOLOŠKA KATASTROFA

Kataklizmični prizori u Kostreni, more se pretvorilo u crnu juhu: 'Ovako nešto se ne pamti'

 Marko Gracin/Novi list / CROPIX

Prizori u lučici u Urinju, ribarskom naselju pokraj Rijeke koje je imalo tu sreću da prije pola stoljeća udomi Ininu rafineriju, izgledaju kataklizmično. More ispred plažice pretvorilo se u gustu crnu juhu, čijom su površinom plivali ogromni tamponi potpuno natopljeni crnom tekućinom. Uz puno muke zbog snažnog juga, kiše i hladnoće, iz mora su ih izvlačili radnici Dezinsekcije u kabanicama umrljanim naftom od glave do pete. Na plaži su stajale kante, također prljave od nafte, a na lukobranu radnike su čekali novi, još bijeli tamponi od specijalnog materijala koji upija ulja. Oni će također uskoro zaplivati u juhi i promijeniti boju, a na pitanje koliko će ih biti potrebno da se stanje dovede u red, danasse nije mogao dobiti odgovor jer ga nitko nije znao.

Zbog lošeg vremena, brodovi Dezinsekcije, koji su relativno uspješan posao obavljali s branama, tijekom jutra morali su se povući jer se nisu mogli približavati obali. Sanacija nafte koja je zamijećena u četvrtak poslijepodne, kada je gusta i ljepljiva crna tekućina onečistila kompletan obalni pojas od Rafinerije do lučice Podurinj, proširivši se i na otvoreno more.

Ovakvo zagađenje se ne pamti, a ja sam ovdje otkad je rafinerije. Prestrašno zagađenje. Mi smo učinili sve, poslali smo prijave i očekujemo da odgovorni reagiraju", izjavila je za naš radio načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić za HRT.

- Mislim da će se to odraziti i na turističku ponudu Kvarnera, s obzirom su sve ove slike otišle i u svijet" - kaže načelnica Kostrene Mirela Marunić.

Mjesto događaja obišao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

- Spremni smo za reakciju u ovakvim situacijama, kaže župan, ali ljudi iz INA-e moraju se pozabaviti otkrivanjem uzroka zagađenja. Uvijek se samo kaže 'dogodilo se' i nikad se ne zna odakle se dogodilo kaže Komadina za HRT.

INA: Sanacija do kraja dana

Povodom incident kraj Kostrene, iz Ine su se oglasili priopćenjem:

U popodnevnim satima 12. svibnja pored Rafinerije nafte Rijeka uočeni su ugljikovodici na obali i u moru u smjeru lučice Podurinj. Odmah po uočavanju ovlaštena tvrtka pristupila je sanaciji zahvaćenog područja koje se procjenjuje na približno 100 kvadratnih metara. Planirano je da sanacija bude završena danas do kraja dana. Ističemo kako do događaja nije došlo radi poremećaja u radu rafinerije.

Prema preliminarnim nalazima, izvor onečišćenja je odvodna cijev jednog od ispusta oborinske vode na kojoj su se, prema pretpostavkama, nataložili ugljikovodici koji su uslijed jakih oborina isprani te su prodrli u more. Daljnja istraga će pokazati zašto je došlo do taloženja ugljikovodika na navedenoj cijevi te će sukladno nalazima istrage biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se ponavljanje ovakvih događaja spriječilo.

O navedenom događaju obaviještena su sva nadležna tijela. Zahvaćeno područje bit će pod stalnim nadzorom stručnih službi u narednim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16