POTPREDSJEDNIK HDZ-a

KARLOVAČKI GRADONAČELNIK OPET BRILJIRA 'Najveće zlo napravili su intelektualci'

Karlovac, 280411.Damir Jelic, gradonacelnik grada Karlovca.Foto: Mario Pusic / Cropix
 Mario Pusic / CROPIX

KARLOVAC - Izjave karlovačkog gradonačelnika, saborskog zastupnika i potpredsjednika HDZ-a Damira Jelića opet su uzburkale javnost. Sve je započelo gostovanjem na Radio Mrežnici, a završilo u njegovom kabinetu gdje je održao brifing s novinarima.

Jelić je, komentirajući kritike na račun izbora članova nadzornih odbora poduzeća i ustanova u vlasništvu grada, odnosno njhove stručne spreme (djelatnik na naplati parkinga, zidar, tokar, ali s članskom iskaznicom HDZ-a) rekao kako su "najveće zlo u ovom svijetu napravili intelektualci", dodajući da su Hitler i Staljin poklali milijune ljudi iz vlasite intelektualne nadmoći koju su kasnije transferirali kroz oblike političke ili vojne moći.

- Sretao sam ljude koji su imali toliko izraženu logiku, od mojih tamo pastira u Lici nadalje, da su bistrije gledali na svijet nego mi takozvani intelektualci. Taj fizički rad ljude upravo i čuva na neki određeni način, tako da ne bih išao na reprezentaciju intelektualaca koji su nužni u nekim stvarima, daleko od toga, ali ne u svim stvarima - smatra Jelić.

Nezavisni gradski vijećnik njegove je izjave nazvao skandaloznima prozivajući ga da je izjednačavanje intelektualaca s Hitlerom i Staljinom poziv na linč slobodoumnih ljudi.

Baš nas zbog takve retorike sudbine Hitlera i Staljina uče da je od neuspješnog slikara, propalog studenta teologije, a zašto onda ne i od gradonačelnika do zločina - jako mali korak - kaže Petračić.

Jelić mu odgovara kako je mislio općenito te da mu nije palo na pamet da bi se netko prepoznao u imenu Hitlera i Staljna, druga Tita ili Ante Pavelića, pa rekao da zapravo trpi kritike ni kriv ni dužan, okrivljući za sve, ni manje ni više, već premijera Milanovića.

- Hrvatska Vlada je u veljači 2012. godine ukinula stručne spreme za nadzorne odbore i upravna vijeća i natječajno biranje. To je napravila Vlada premijera Milanovića, a ne ja jer ja nisam hrvatski premijer - priča Jelić.

Osim toga, Vlada mu je kriva i što mu nedostaje tridesetak milijuna kuna u proračunu za sljedeću godinu. Pobrojao je 21 točku te obrazložilo gdje to država, odnosno Vlada zakida Karlovac, nazivajući to udarom na proračun. Zbog toga, kaže Jelić, neće biti nijedne točke proračuna koja neće biti smanjena, a najavio je i pregovore sa sindikatima, što znači da smanjenja plaća mogu očekivati i djelatnici gradske Uprave, te poduzeća i ustanova.

- Meni je jasno da se teško naviknuti da su prošla vremena kada ste mogli nazvati stranačkog kolegu u nekom od Ministarstava te dobiti novac bez obzira što niste imali ama baš nikakav konkretan projekt - odgovorio mu je karlovački saborski zastupnik iz redova SDP-a Damir Mateljan napominjući da jedini gradski projekt u gradnji, rotor u Novom centru financiraju državne Hrvatske ceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:39