DELIKATNA SITUACIJA

KARAMARKU DVA UDARCA U JEDNOM DANU Desničari neće s HDZ-om, Ruži Tomašić ne da Pučka stranka

Karamarku se dogodilo upravo ono na što se već dulje vrijeme upozorava: HDZ-ovo priklanjanje radikalnoj desnici ne može biti dobro prihvaćeno u Europi ni kod europskih konzervativaca

U samo jednom danu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko doživio je dva teška političkih udara. Najprije je u ponedjeljak Jutarnji list otkrio da je HDSSB zatvorskog uznika Branimira Glavaša u tajnosti izradio dokument pod nazivom Platforma Saveza za Hrvatsku oko koje se treba okupiti čak devet stranaka. Uz HDSSB, u toj bi koaliciji bile Hrvatska zora, Zavjet za Hrvatsku, Hrast, HSP, Demokratski centar, Autohtona hrvatska seljačka stranka, Nezavisna lista Karla Starčevića i Obiteljska stranka. Premda je riječ o doista minornim, anonimnim i politički beznačajnim udrugama, njihovo okupljanje snažan je udarac HDZ-u koji se cijelo vrijeme predstavlja kao stožerna stranka desnice oko koje će se okupiti sve političke stranke desnog spektra. I da stvar bude gora, na čelo Saveza za Hrvatsku treba biti ustoličen prof. dr. Milan Kujundžić, jedan od najvećih političkih oponenata predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je zbog sukoba s njim i napustio tu stranku.

Okupljanje za izbore

Premda je riječ, kako tvrde osnivači, o okupljanju samo za izbore za Europski parlament, jasno je da je posrijedi mnogo veći i značajniji projekt koji bi trebao izrasti u ozbiljnu desnu konkurenciju HDZ-u.

Vjerojatno je novo okupljanje na desnici razlog zašto Željka Martić, čelnica inicijative U ime obitelji, nije prihvatila da bude kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Delikatna situacija

U ponedjeljak je Večernji list objavio opširan intervju s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom. Šef europskih konzervativaca iskoristio je taj razgovor kako bi poslao više nego nedvosmislenu poruku Tomislavu Karamarku i HDZ-u: Ruža Tomašić ne može na skorim izborima za Europski parlament biti na listi HDZ-a, stranke koja je članica Europske pučke stranke. Daul je objasnio da se Europska pučka stranka zauzima za temeljne vrijednosti EU te da svaki zastupnik koji je izabran na listi stranaka koje pripadaju EPS-u mora zastupati i promovirati te vrijednosti. Kako je istaknuo, ta situacija mora biti razjašnjena jednom za svagda: Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a jer ne zastupa te vrijednosti. Neka Ruža Tomašić bude izabrana na listi neke euroskeptičke stranke i neće biti problema, zaključio je Daul.

Posluša li Karamarko savjet Josepha Daula, ozbiljno će oslabjeti šanse liste HDZ-a na izborima za Europski parlament. Premda je Karamarko bio uvjeren da će stavljanjem na listu Kolinde Grabar-Kitarović uspostaviti političku ravnotežu s radikalnim stajalištima Ruže Tomašić, takve kombinacije, očito previše ne impresioniraju vođu europskih konzervativaca. Zbog toga se Karamarko našao u krajnje delikatnoj situaciji: posluša li zahtjev Daula, zamjerit će se tvrdoj stranačkoj desnici. Ako pak postupi suprotno od Daulova zahtjeva, HDZ-u prijeti ozbiljan politički sukob s većinom u Europskoj pučkoj stranci.

Karamarku se tako dogodilo upravo ono na što se već dulje vrijeme upozorava: HDZ-ovo priklanjanje radikalnoj desnici ne može biti dobro prihvaćeno u Europi ni kod europskih konzervativaca. Ruža Tomašić, nakon izjava kako su druge nacionalnosti u Hrvatskoj samo gosti i kako ne želi zetove druge nacionalnosti, naprosto nije političarka po mjeri moderne europske desnice.

Jasna poruka

Joseph Daul poslao je HDZ-u jasnu poruku rekavši da europski konzervativci ne trče za populistima, da ne žele surađivati s euroskepticima koji se bore protiv onoga čemu je Europska pučka stranka posvećena 60 godina, a to je stvaranje zajedničkog europskog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:49