INFLACIJA UNAPREĐENJA

Karamarkovih 85: Čin generala u policiji dao svojoj tajnici i tjelohranitelju

U policiji ne žele objasniti kako je broj policijskih generala preko noći sa 39 narastao na nevjerojatnih 124
Valbandon, Pula, 150611.Radni sastanak izaslanstava Ministarstava unutarnjih poslova Republika Slovenije i Hrvatske koji su predvodilii ministrica unutarnjih poslova Republike Slovenije Katarina Kresal i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko, odrzao se u Valbandonu (objekt restorana MUP-a). Nakon sastanka ministar Tomislav Karamarko i ministrica Katarina Kresal na prigodnoj svecanosti potpisali su Sporazum o suradnji u zastiti prijevoza novca i drugih vrijednosti. Na slici: Tomislav Karamarko.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Neposredno uoči izbora hrvatska je policija u jednom danu dobila čak 85 novih generalskih činova - glavnih policijskih savjetnika. Potvrdili su nam to u službenom dopisu i iz Ministarstva unutarnjih poslova. Najviše zvanje, primjerice, dodijeljeno je čak i tajnici Ministarstva Kristini Božinović, tjelohranitelju ministra Karamarka , ali i još uvijek aktualnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću koji je, iako na čelnoj funkciji, dosad imao tek čin samostalnog policijskog inspektora.

Pokušali smo doznati na temelju kojih su to točno zasluga mnogi policajci dobili odjednom tako visoke činove i koje su činove imali do unapređenja, ali u MUP-u nam na to nisu željeli odgovoriti, pravdajući se Zakonom o zaštiti osobnih podataka u skrivanju njihova identiteta.

Ministar Karamarko ispunio je tako svoje javno obećanje da će se pobrinuti da “provjereni” ljudi ostanu u policiji na čelnim pozicijama ako “crveni” dođu na vlast.

Novom Uredbom o zvanjima regulirao je činove policijskih službenika koji su u petak 2. prosinca, samo dva dana prije parlamentarnih izbora, mimo dosad uvriježenih pravila napredovanja, izazvali potpunu konsternaciju u profesionalnim policijskim krugovima.

Karamarko je tako u posljednjim danima svoga mandata iskoristio mogućnost novog Zakona o policiji, donesenog prije devet mjeseci, prema kojemu će se dodjela činova u policiji regulirati naknadno novom Uredbom o zvanjima. Njegova odluka o inflaciji činova samodonesenom uredbom tako je legalizirana. U 20 godina hrvatske policije, prije ove uredbe, taj najviši čin imalo je 39 policajaca. Preko noći ta je brojka narasla na 124 policijska generala koji bi u svim idućim kadroviranjima morali dobiti novo radno mjesto adekvatno svom činu, a to su sve odreda rukovodeća mjesta zapovjednika i načelnika.

Nova je uredba iznimno pogodovala i aktualnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću. On je na to prestižno radno mjesto imenovan s činom samostalnog policijskog inspektora, ali novom, već prozvanom Karamarkovom uredbom, i to je regulirano jer u njoj stoji: “Tko god je zatečen na određenom radnom mjestu, može mu se priznati čin toga mjesta”.

Cijeli tekst pročitajte u Jutarnjem listu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:02