ČIŠĆENJE OD KRIMINALA

Karamarko: Uhićenjem Sanadera ne prestaje borba s korupcijom. Slijede nova uhićenja

Zagreb, 150710.Trg Sv. Marka.Banski dvori.Sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na slici: Tomislav Karamarko daje izjavu za novinare.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Uhićenjem Ive Sanadera , bivšeg hrvatskog premijera, borba protiv korupcije u Hrvatskoj sigurno nije završena, izjavio je za srpski list Blic hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko .

Dodao je i kako se izručenje Sanader može očekivati već kroz nekoliko dana dok se cijeli postupak suđenja može otegnuti i na nekoliko mjeseci. Karamarko navodi kako sve ovisi hoće li bivši predsjednik vlade pristati na dobrovoljno izručenje.

- Borba protiv korupcije u Hrvatskoj s ovim slučajem sasvim sigurno nije završena. Ona će se i dalje nastaviti, a to znači da se mogu očekivati nove kaznene istrage i nova uhićenja. Ne želim prejudicirati, a zbog tajnosti istrage ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima i o kojim se osobama radi - objasnio je Karamarko.

Ministar unutarnjih poslova osvrnuo se i na osnivanje zajedničkog regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala.

- Regionalni centar za borbu protiv organiziranog kriminala već praktično postoji, bez obzira na to što policije dviju zemalja ne sjede u istoj zgradi. U svibnju prošle godine u Rijeci ministar Ivica Dačić i ja potpisali smo međudržavni sporazum o policijskoj suradnji koji je bitan jer predstavlja formalno-pravni okvir za uspješnu suradnju. Tada smo najavili da ćemo, uz formalni sporazum, zajedno raditi na postizanju konstantne suradnje koja neće zavisiti od političkih odnosa, trenutne situacije ili izjava političara. Mi suradnjom dajemo pozitivan ton odnosima dviju država.

To nije nevažno i nadam se da će ostala ministarstva i resori krenuti našim putem. Naša je odgovornost da se doista na kvalitetan način uključimo u borbu s pojavom internacionalizacije organiziranog kriminala. Ključno je da naši zajednički istražiteljski timovi, koji već postoje, produktivno rade. Moram naglasiti da formiranje zajedničkog centra nije pritisak ili uvjet nametnut od međunarodne zajednice, već da se radi o našoj izvornoj inicijativi kolege Dačića i mene - pojasnio je Karamarko.

Dodao je kako bi Srbija i Hrvatska bile vrlo sretne kada bi se i druge zemlje uključile u rad Centra, a slična je ideja već predstavljena na neslužbenom sastanku ministara u veljači ove godine.

Sjedište zajedničkog regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala nalazit će se u Bueogradu, a na čelu će biti predstavnik hrvatskog MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:36