SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Karamarko se smilovao: Ipak dodijeljena mjesta u saborskim odborima za Kosor i Šeksa

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor i Vladimir Šeks ipak neće ostati bez ikakvih funkcija kako je to izgledalo nakon što su smijenjeni s potpredsjedničkih mjesta Sabora. Naime, Šeks će ubuduće, umjesto Ane Lovrin, biti predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, dok će Kosor postati šefica saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport - odlučilo je danas nakon gotovo trosatne sjednice Predsjedništvo HDZ-a.

Funkciju koju je dobila Kosor do sada je obnašao Darko Milinović, no on će prema zadnjim HDZ-ovim kadrovskim rošadama postati potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb što je do sada bio Dujomir Marasović. Do izmjena je, kako je rečeno nakon sjednice, došlo i u Odboru za unutarnju politiku gdje će ubuduće umjesto Frane Matušića potpredsjednik biti Davor Stier. Novi šef HDZ-a, pak, Tomislav Karamarko više neće biti u odboru za pravosuđe, a potpredsjednik tog Odbora umjesto Davorina Mlakara bit će Branko Kutija. Sva nova mjesta već su dogovorena s novim ljudima i oni su, navodno, pristali na taj novi razmještaj.

Zanimljivo je, međutim, da je Karamarko funkciju šefa Vijeća za praćenje provedbe Startegije suzbijanja korupcije prepustio upravo Šeksu, obzirom da je poznato kako je to mjesto za sebe priželjkivala Jadranka Kosor.

Na predsjedništvu HDZ-a raspravljalo se i o mogućoj promjeni odvjetničkog tima koji zastupa stranku u slučaju Fimi-medija, no, šef HDZ-a kazao je kako o tome još nisu donijeli konačnu odluku jer postoje različita mišljenja. Naime, dio HDZ-ovaca zagovara promjenu odvjetnika jer smatraju da su sadašnji preskupi. Podsjetimo, HDZ ih plaća mjesečno 200 tisuća kuna plus PDV što ukupno iznosi oko 250 tisuća kuna. U HDZ-u za sada još nisu odlučili ni o tome hoće li stranka ići u nagodbu. Na pitanje je li on osobno sklon nagodbi, Karamarko je kazao kako je “sklon tome da se to što prije riješi i da se afirmira istina, te da se stranka makne iz fokusa tog pravnog postupka”.

- Nije u redu da nas se kolektivno kriminalizira i sotonizira. Dolaze lokalni izbori i to će opet neki pokušati iskoristiti protiv nas, a sve da bi se prikrila nemoć ove Vlade. U predsjedništvu stranke sada su novi ljudi koji o tome ništa nisu znali i u HDZ-u se događaju pozitivni procesi - istaknuo je Karamarko koji je komentirao i posljednja istraživanja po kojima i nije baš omiljen.

- Ja sam skeptičan prema tim istraživanja. Zaustavili smo pad rejtinga stranke, i podigli ga sa 17 na 20 posto, a to je onda kontradiktorno s tim da ja kao čelnik imam loš rejting. Nemam iluzije da je itko od političara u Hrvatskoj popularan - komentirao je šef HDZ-a.

Kazao je i kako su na Predsjedništvu razgovarali i o informacijama koje imaju da će u HEP-u i HAC-u doći do bespoštedne čistke svih članova HDZ-a i njihovih simpatizera, i to ne samo na rukovodećim mjestima, nego “dubinski”.

To nije dobro. Vraća nas u neka stara vremena. Ova Vlada treba energiju usmjeriti na druge stvari, a ne na čistke - naglasio je Karamarko.

Dio članova HDZ-a, kako doznajemo, već duže vrijeme od Karamarka traži da bude što oštriji prema nekim ljudima bliskim bivšoj šefici Jadranki Kosor, pa su među ostalim zahtijevali i da se raspuste svi županijski odbori koji su bili uz Kosor. No, Karamarko, navodno, to za sada ne želi učiniti jer se plaši novih sukoba i raskola u stranci. *Rozita Vuković

Na pitanje je li za njega slučaj Radimira Čačića “etički neutralan” kako je to izjavio premijer Zoran Milanović, šef HDZ-a je kazao:

- Žao mi je što se to dogodilo Čačiću. Ali, kad se već to dogodilo neka pravni sustav uređene europske države odradi svoj posao. Kad su se nama događale sudske stvari, oni su unaprijed napadali neke naše koji će moguće biti optuženi. A pogledajte sada njihove slučajeve gdje se čekaju pravomoćne presude, a oni kažu kako će i ako budu pravomoćne podržati neke ljude. Ne razumijem takve kriterije. Gdje je tu moral i etika - kazao je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:26