GOVORIO O POŠTENJU

KARAMARKO 'SDP smrdi na jugofiliju, Hrvatskoj trebaju domoljubni socijaldemokrati'

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u ponedjeljak kako podijeljenost u vladajućem SDP-u na površinu izbacuje i njihove afere, koje su oni dosad negirali i za sebe govorili kako su pošteni, a sada se, naglasio je, uz to da nisu sposobni vidi da nisu ni pošteni.

"To je ekipa koja želi po svaku cijenu biti na vlasti i opstati. Na površinu izviru i njihove afere o kojima smo mi govorili da postoje, a oni po sistemu držite lopova pričali su kako su dobri i pametni. Nešto ima baš ne ide u gospodarstvu, ne znaju rješavati probleme, ali su pošteni. Sada smo vidjeli da nisu ni pošteni", kazao je Karamarko u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija.

Istaknuo je kako Vlada nema potporu čak ni većinske stranke, nije sposobna iznjedriti rješenja koja bi državu izvukla iz teške gospodarske situacije, što može jedino, ustvrdio je, stručna i homogena Vlada. "Hrvatsku iz ove krize može izvući stručna, homogena i složna ekipa ljudi koja se naziva Vlada. Ovi nisu stručni i sada vidimo da se rasipaju i raspadaju po svim šavovima. Međusobni obračuni s kojima na neodgovoran način tlače cijelu Hrvatsku, građane i gospodarstvo, postaju nesnosni i ozbiljno sam zabrinut za sudbinu našeg gospodarstva i zemlje", rekao je.

Ponovio je zahtjev za prijevremenim parlamentarnim izborima te ocijenio kako će vladajuća koalicija do zadnjeg trenutka nastojati održati saborsku većinu i "zemlju dovesti u bezizlaznu situaciju". "Očekivali smo da će, nakon događaja u SDP-u, nekome proraditi savjest i reći - ovo je neodrživo stanje i idemo vidjeti što ćemo sa strankom i Vladom, idemo na prijevremene izbore", kazao je Karamarko.

Ustvrdio je kako SDP mora doživjeti reformu jer nisu ponudili nikakva rješenja iz spektra socijaldemokracije. Jedino što nude, rekao je, jest patološka mržnja prema HDZ-u, otklon prema suvremenoj neovisnoj hrvatskoj državi, skepticizam prema Hrvatskoj te specifičan odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima. "Meni sve to skupa sve više smrdi na jugofiliju, a ne na socijaldemokraciju", kazao je Karamarko. Zauzeo se da se u Hrvatskoj formira "autentična domoljubna hrvatska socijaldemokracija".

Za najave o mogućoj rekonstrukciji Vlade rekao je kako neće ništa donijeti Hrvatskoj, "jer se radi o političkim poslušnicima i apartčicima, a ne stručnjacima".

Karamarko je najavio kako će se do Izvještajnog sabora HDZ-a, 17. lipnja, znati hoće li pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović biti HDZ-ova predsjednička kanidatkinja. Naglasio je da je Grabar Kitarović svjesna teške gospodarske situacije u zemlji te će njezina predsjednička kampanja biti usmjerena u smjeru rješavanja krize u Hrvatskoj, te poručio kako je hrvatsko društvo spremno za prvu hrvatsku predsjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:40