BRIGE ZA ŠEFA HDZ-a

KARAMARKO OSTAO BEZ KOLINDE Odbila nositi EU listu za HDZ, a neće biti ni kandidatkinja za predsjednicu

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a neće biti ni kandidatkinja za predsjednika
 Davor Pongračić/CROPIX




Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, odbila je ideju Tomislava Karamarka koji joj je ponudio položaj nositeljice HDZ-ve europske liste na izborima koji će se održati 25. svibnja. Njezin bliski poznanik tvrdi kako je kao razlog navela da će se u kolovozu održati summit NATO-a, koji je označila vrhuncem svoje međunarodne karijere, od čega bi morala odustati ako bi na svibanjskim izborima postala zastupnica u Europskom parlamentu.

Zaokret udesno

Usto, vrlo je izvjesno da će Kolinda Grabar-Kitarović odbiti i Karamarkovu ponudu da postane predsjednička kandidatkinja HDZ-a i suparnica Ivi Josipoviću. To dovodi HDZ u veliku nepriliku jer glavna oporbena stranka onda nema iole ozbiljnijeg kandidata. Prilično je izvjesno da barem dio razloga zašto je odbila Karamarka leži u snažnom HDZ-ovu skretanju udesno, što je nekompatibilno s vrijednosnim sustavom za koji se Kolinda Grabar-Kitarović zauzimala u dosadašnjoj političko-diplomatskoj karijeri. Ona je umjerena političarka, a HDZ se pretvara u radikalnu desničarsku stranku, u kojoj političari njezina profila teško mogu pronaći mjesto.

Hrgov ultimatum

Prema izvoru iz HDZ-a, nakon odustanka Kolinde Grabar-Kitarović, najveće izglede za nositelja HDZ-ove europske liste ima Dubravka Šuica. Šuica je aktivna eurozastupnica, a i lojalna je Karamarku koji želi da žena nosi listu na europskim izborima.

U takvim okolnostima, Tomislav Karamarko i Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a Ante Starčević, trebali bi u petak u 10 sati postići konačan dogovor o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament. Ukratko, čini se prilično izvjesnim da će Ruža Tomašić biti četvrta na koalicijskoj listi desnog bloka, unatoč upozorenjima europskih pučana i demokršćana kako bi se Karamarko trebao odreći političarke poznate po euroskepticizmu. Usto, Ruža Tomašić je na prošlogodišnjim izborima bila na listi s HDZ-om, ali se zatim pridružila euroskeptičnom Klubu europskih konzervativaca i reformista.

Kada je riječ o listi, predstavnici HDZ-a dobili su prve tri pozicije, a čevrto mjesto rezervirano je za Ružu Tomašić, unatoč ultimativnom stajalištu Branka Hrga, predsjednika HSS-a, kako četvrta mora biti Marijana Petir.

- Hrg strahuje za vlastiti položaj jer je na nedavnoj Glavnoj skupštini HSS-a njegov izvještaj jedva prošao.

Ovisan o podršci Petir

On u velikoj mjeri ovisi o podršci Marijane Petir i pokušava joj se odužiti tako što traži da joj osigura mjesto u Europskom parlamentu, iako je Ruža Tomašić neuspredivo popularnija - smatra suradnik predsjednice HSP-a Ante Starčević.

Stiera krive za Daulove kritike

Početkom veljače Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, poručio je da je neprihvatljivo da Ruža Tomašić, zbog poznatih euroskeptičnih stavova, bude s HDZ-om na listi za Parlament EU. Daulov istup iznenadio je Karamarka, a sada u HDZ-u smatraju kako iza te epizode stoji Davor Stier, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu i donedavni međunarodni tajnik stranke. Iako zbog svojih demokršćanskih stavova ima priličnu podršku unutar HDZ-a, Stier nikada nije uspio ući u uži krug Karamarkovih ljudi. Izgleda da su u HDZ-u definitivno odlučili ignorirati Daulovo upozorenje i koalirati s Ružom Tomašić. “Možete misliti koliko Daula zanima Hrvatska, a kamoli Ruža Tomašić. Iza njegova istupa stoji netko odavde, tko je uspio isprovocirati onakvu Daulovu reakciju”, ispričao je u četvrtak sugovornik Jutarnjeg lista, eksplicitno spominjujući Stiera. Slično objašnjenje dobili smo i od jednog diplomata koji smatra kako se radi o nepostojećoj aferi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:36