OPERACIJA SOA

KARAMARKO O SMJENI LOZANČIĆA 'Poštujemo i Oreškovićevo pravo da donese vlastitu odluku'; MILANOVIĆ 'Lozančić je heroj nacije'

Croatia's Prime Minister-designate Tihomir Oreskovic (R) and new First Deputy Prime Minister Tomislav Karamarko seek approval for the new government in parliament in Zagreb, Croatia, January 22, 2016. REUTERS/Antonio Bronic
 ANTONIO BRONIC / REUTERS

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko oglasio se na Facebooku povodom razrješenja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića. Podsjetimo, takvu je odluku potpisala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njeno povjerenje. No, tu bi odluku trebao potpisati i premijer Orešković, koji se po tome pitanju još nije oglasio.

"Poštujmo dijalog i diobu vlasti. Zakon je s razlogom predvidio da u slučaju imenovanja ili razrješenja ravnatelja SOA-e odluku supotpisuju predsjednici Republike i Vlade. Predsjednica je svoju odluku donijela i to moramo uvažavati. Dijalog i dioba vlasti temelj su demokracije. Demokracija podrazumijeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na temelju kojih razboriti i odgovorni političari donose najbolje odluke. Poštujući to, poštujemo i pravo Premijera da donese vlastitu odluku", poručio je Karamarko putem Facebooka.





[POŠTUJMO DIJALOG I DIOBU VLASTI] Zakon je s razlogom predvidio da u slučaju imenovanja ili razrješenja ravnatelja SOA-e...

Posted by Tomislav Karamarko on Saturday, February 6, 2016




Šef SDP-a Zoran Milanović je u Varaždinu komentirao izjavu o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića: - Taj čovjek je nacionalni heroj, ako ga predsjednica želi smijeniti neka se prvo dogovori s premijerom, rekao je Milanović i dodao: - Šef SOA-e je osoba koja mora uživati povjerenja premijera i predsjednice. Ovdje to nije bilo usklađeno jer predsjednica nije razgovarala s premijerom. To ukazuje na kaos i bezvlašće, rekao je Milanović, a prenosi N1.

Premijer Tihomir Orešković najavio je u subotu kako će idući tjedan odlučiti o inicijativi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se razriješi šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a za izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova kako ne vidi razloga za njegovu smjenu, rekao je da je to njegov stav.

"Gospodin Petrov ima svoj stav, to je njegova pozicija. Mi ćemo se čuti i odlučit ću drugi tjedan", kratko je kazao Orešković za RTL Televiziju. Upitan hoće li supotpisati odluku predsjednice o smjeni Lozančića, ponovio je: "Čut ćete idući tjedan, sve će biti jasno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:12