O SUKOBU S KOSOR

Karamarko: 'Kosor je frustrirana zbog poraza na izborima. Bavimo se pametnijim stvarima od broša'

Mi imamo čak razumijevanja i za to, rekao je
Zagreb, 200912.Sabor RH.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je izjavu za medije povodom izjava premijera Zorana Milanovica.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko gostovao je u Dnevniku HTV-a, gdje je izjavio kako u stranci nema međusobnih sukoba.

- Stranka se bavi puno pametnijim temama od broša, to su trivijalne teme koje su nama nametnute, rekao je Karamarko.

Karamarko tvrdi kako je u pitanju princip poštivanja statuta stranke, kako se ne bi trebale davati izjave koje su u suprotnosti sa stavom stranke, kao što je stav o Pelješkom mostu ili ratifikaciji sporazuma Tuđman- Izetbegović.

Govoreći o nedavnim izjavama Jadranke Kosor i njenom ponašanju rekao je:

- Ja mislim da su u pitanju frustracije nakon poraza na unutarstranačkim izborima. Nadam se da će nestati. Mi imamo čak razumijevanja i za to, rekao je.

Na pitanje Zorana Šprajca ponavlja li se isti model vladavine u HDZ-u kao za vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor, u kojem se eliminiraju unutarstranački protivnici, Karamarko je objasnio kako nema ni govora o ponavljanju istog modela, kada se radi o raspuštanju lokalnih ogranaka.

- Izabrani su odbori, izabrani su čelni ljudi tih odbora, koji se nisu uspjeli nametnuti kao autoriteti. Imamo slučajeva gdje netko nije četiri puta uspio konstituirati odbor. Raspustili smo odbore tamo gdje smo najslabiji, jer ne možemo ući u kampanju oslabljeni.

Tvrdi i da nije istina da se ne radi na demokratizaciji stranke.

- Svaki problem stavljam na predsjedništvo, jer ne želim sebe predstaviti kao univerzalnu pamet čija se volja mora ispunjavati, rekao je.

Najavio je i kako će na predstojećim lokalnim izborima stranka sigurno imati svoje kandidate u svim općinama i gradovima.

Na pitanje zašto je bio povučen na aktualnom satu pred premijerom Zoranom Milanovićem, Karamarko je odgovorio:

- Bit će vremena za te duele, međutim konkretna je situacija da smo se konzultirali Mlakar, Jandroković i ja i odlučili da ne želimo raditi cirkus od Sabora, to je učinio premijer. Smatramo da je dobro da smo ostali, jer je Zoran Milanović izrekao jednu rečenicu koja je nama trebala, a to je da će se glasati o ratifikaciji dvotrećinskom većinom.

Što se tiče sporazuma Izetbegović-Tuđman, Karamarko je objasnio zašto mu se HDZ danas protivi:

- Tuđman je potpisao sporazum, ali nije dopustio da se ratificira. Shvatio je da je obmanjen, i tražio je da ga stručnjaci preispitaju, to je ono što i mi tražimo. Ako se čekalo 13 godina, dajmo stručnjacima još malo vremena da odrade svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:42