PROMJENE U HDZ-U

KARAMARKO KADROVIRA Čovjek koji je razotkrio aferu Fimi-Media postaje rizničar HDZ-a, a vraća se Ivić Pašalić?

Karamarko je potvrdio da bi Damir Mihanović mogao zamijeniti optuženog Mladena Barišića
Zagreb, 171212.Zupanijski sud na Zrinjevc.Nastavak sudjenja bivsem hrvatskom premjeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Fimi-Media.Svjedok na sudjenju bio je Bozidar Matkovic bivsi direktor zracne luke Zagreb.Na fotografiji: svjedok na sudjenju bio je Damir Mihanovic bivsi clan uprave Croatia osiguranje. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

- Zagolicala me Karamarkova ponuda da preuzmem funkciju rizničara HDZ-a - priznao je Damir Mihanović, HDZ-ovac koji je razotkrio aferu Fimi-Media, a tu je informaciju danas potvrdio i sam predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko .

Rekao je kako postoji velika šansa da će glavni rizničar biti upravo Damir Mihanović, bivši član Uprave Croatia osiguranja.

Mihanović i Karamarko susreli su se prvi put krajem prosinca prošle godine, ali o detaljima još razgovaraju. Mihanović tvrdi da još važe tu odluku iako će, neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije pristati.

Način na koji bi Mihanović najlakše ušao u Predsjedništvo je da preuzme funkciju HDZ-ova rizničara, onu koju je u vrijeme Ive Sanadera obavljao Mladen Barišić, jedan od glavnih aktera za izvlačenje novca iz državnih tvrtki.

Mihanović je član HDZ-a od 1989. godine, a stranku nije napustio ni kada je u USKOK-u razotkrio aferu.

- Ta ponuda mi je čast. Imponira mi da mogu pomoći nekoj političkoj stranci, posebno HDZ-u čiji sam član, ali nisam još donio konačnu odluku. Moram o tome razgovarati sa suprugom Ivanom, ali blizu sam tome - kaže Mihanović.

Iz njegovih se odgovara da iščitati da će se pridružiti Predsjedništvu HDZ-a jer smatra da se reforma stranke može lakše provesti “iznutra nego izvana”.

Jedino što bi želio da se prije njegove službene aktivacije dogodi, kaže, je nepravomoćna presuda u slučaju afere Fimi-Media, koja se očekuje u travnju.

- Ta presuda dokazat će da nisam izmislio priču, jer kad bi oslobodili Sanadera, ispalo bi sam nešto lagao - smatra Mihanović.

Tvrdi da za korupciju nije kriv cijeli HDZ, odnosno njegovo članstvo, nego nekolicina vodećih ljudi, kao i oni koji su znali što se događalo.

Na pitanje vjeruje li da u HDZ-u više nema takvih korumpiranih kadrova te misli li da, primjerice, nekadašnji Sanaderov bliski suradnik Božidar Kalmeta, koji je i danas u vrhu stranke, zaista ništa nije znao, Mihanović nije konkretno odgovorio.

Ponovio je samo da se promjene u HDZ-u mogu “lakše provoditi iznutra nego izvana”.

- Predsjednik Karamarko ovim pozivom iskazao mi je čast - ponovio je Mihanović.

Na pitanje je li čuo da će im se možda pridružiti i Ivić Pašalić jer je Milan Kovač, novoizabrani predsjednik Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman”, ovih dana pozvao sve one koji su iz bilo kojeg razloga otišli ili su protjerani iz HDZ-a da se vrate u stranku, Mihanović odgovara da to još nije čuo.

- Ali mislim da Pašalićev povratak ne bi bio dobar. HDZ-u trebaju novi ljudi - istaknuo je Mihanović.

Novinari su novog predsjednika Milana Kovača nedavno pitali odnosi li se njegov poziv na povratak u stranku i na Ivića Pašalića, a on im je odgovorio:

- Svi koji su protustatutarno izbačeni i protjerani iz HDZ-a imaju se pravo vratiti, pa tako i Ivić Pašalić - rekao je Kovač.

Karamarko je novinarima na pitanje poziva li i on Pašalića da se vrati odgovorio:

- Ne, nikoga ja ne pozivam, postoji Časni sud koji će o svemu odlučiti.

Milan Kovač želi vratiti Pašalića

Inače, Milan Kovač je na funkciji predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a nakon tri mandata zamijenio Đuru Pericu, koji je najavio da odlazi u političku mirovinu. Kovač je bio saborski zastupnik, predsjednik Fonda za privatizaciju i ministar privatizacije. HDZ je napustio 2002. godine te se priključio Hrvatskom bloku Ivića Pašalića, a lani se vratio u HDZ. Pašalić danas nam nije odgovorio na pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07