STATUT HDZ-A: STRAH OD PORAZA

Karamarko će ipak odustati od načela ‘jedan član - jedan glas’?

 Goran Mehkek/CROPIX

- Odmah nakon lokalnih izbora provest ćemo stranačke izbore prema načelu “jedan član - jedan glas” - izjavio je Tomislav Karamarko na 15. Općem saboru HDZ-a, 20. svibnja prošle godine, netom prije no što je izabran za predsjednika stranke.

Na tom Saboru jednoglasno su usvojene izmjene Statuta u koji je unesena i odredba da će predsjednika HDZ-a ubuduće birati svi članovi.

‘Nisam Nostradamus’

No, samo četiri dana poslije Karamarko je počeo povlačiti ono što je najavljivao dok se borio za čelno mjesto HDZ-a. Tako je 24. svibnja, upitan o novim izborima u HDZ-u, novinarima odgovorio: - To je futurističko pitanje, a ja nisam Nostradamus. Načelno smo rekli da ćemo nakon lokalnih izbora raditi na novom Saboru, na kojemu će osnovna razlika biti ‘jedan član - jedan glas’, kazao je tada Karamarko.

No, ovih dana otišao je i korak dalje. Kako doznajemo, Karamarko i njegov najuži tim ozbiljno rade na tome da se iz Statuta izbaci načelo ‘jedan član - jedan glas’.

Šeks radi na izmjenama

- Sve je više u stranci onih koji inzistiraju na novim stranačkim izborima nakon lokalnih, a Karamarko se plaši da bi glasanjem po novom načelu izgubio vlast u HDZ-u. Zato nastoji ukinuti to načelo. Na tome rade Vladimir Šeks i Davorin Mlakar - otkrio je izvor iz stranke. Na upit kako će vrh HDZ-a obrazložiti izbacivanje načela ‘jedan član - jedan glas’ iz Statuta, jedan član HDZ-a kaže:

- Mislim da će se inzistirati na tome kako nije ažuriran popis članstva, pa da se ne mogu provesti takvi izbori. No, to je besmisleno. Prepreka uopće nema. Jedini razlog zbog kojeg se želi izbaciti to načelo je Karamarkov strah da bi zbog njega mogao izgubiti izbore - zaključilo je nekoliko naših sugovornika iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:48