IŠČEKIVANJE SUĐENJA

KAPETAN DRAGAN STIGAO U SPLITSKI ZATVOR NA BILICAMA 'On danas izgleda kao oronuli starac, samo je šutio...'

(FILES) This photo taken on February 27, 2003 shows Dragan Vasiljkovic in Belgrade, Serbia during a press conference. A Serbian war crimes suspect known as "Captain Dragan" was reportedly due to be flown from Australia to Croatia on July 8, 2015 to face allegations of torture and murder after battling extradition for a decade. AFP PHOTO / FILES / ANDREJ ISACOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

NOVO 16:09 - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, stigao je u četvrtak iza 15 sati u splitski zatvor na Bilicama, a u roku od sljedećih 16 sati trebao bi biti ispitan na Odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva.

Do zatvora su ga u organizaciji Ministarstva pravosuđa i pod posebnim mjerama opreza doveli policajci u kombiju i sada ga čeka standardni zatvorski protokol kojeg prolaze svi zatvorenici. Prvo će mu biti izmjerena težina i visina. Zatvorski liječnik će obaviti pregled, utvrditi pije li lijekove i koje, a na kraju slijedi predaja njegovih stvari s kojima je ušao u zatvor.

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković će, kako se doznaje, biti smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji će biti sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

U petak ujutro će kombijem biti prebačen na splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje će ga ispitati uz prisutnost državnog odvjetništva iz Šibenika i njegovog branitelja po službenoj dužnosti, splitskog odvjetnika Darka Stanića. Vasiljković tada može izjaviti kako ne želi da ga brani odabrani odvjetnik, a sudu preostaje da u vrlo kratkom vremenu nađu zamjenskog branitelja.

Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, kojeg se u Hrvatskoj tereti za ratni zločin, u četvrtak je nešto iza 11,30 sati sletio u zagrebačku zračnu luku.

Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

------------------------------------------

12:35 - Putnik koji je sjedio pored kapetana Dragana na letu iz Frankfurta opisao je svoje iskustvo.

- Izgledao je kao oronuli starac. Šezdeset i koju godinu. Bio je u pratnji četvorice ili petorice policajaca i jedne gospođe, vjerojatno prevoditeljice. Čini mi se da je bio miran i u redu, ništa nije komentirao. Prvi je ušao u avion u pratnji njemačkog i naših policajaca. Stavili su mu bili kapu na glavu da ga ljudi ne prepoznaju - kazao je Dejan Đurić iz Rijeke koji se nalazio na spomenutom letu te dodao kako Vasiljković nije imao lisice.

Fotogalerija: Dolazak kapetana Dragana na zračnu luku Zagreb

12:15 - Dva policijska vozila marke Volkswagen udaljila su se pod upaljenim signalnim svjetlima iz zagrebačke zračne luke. Vjeruje se kako se u njima nalazi i Dragan Vasiljković, no za sada nije poznato u kojem smjeru je odvezen.

Iako je najavljeno da će Vasiljković zrakoplovom biti prebačen do Splita, očito je došlo do promjene.

12:00 - Unatoč prijašnjim najavama kako Vasiljković neće izlaziti iz zrakoplova, ipak je prebačen u jednu od zgrada na zagrebačkoj zračnoj luci. Po Vasiljkovića su pred zrakoplov došli crni kombi i policijsko vozilo. Kako neslužbeno doznajemo, Vasiljković bi letom u 12:30 sati krenuti prema Splitu.

11:46 - Putnici zrakoplova koji je dovezao kapetana Dragana u Zagreb napustili su letjelicu, no Vasiljković nije izašao s njima. Prema dostupnim informacijama, uopće neće izlaziti na zagrebačku zračnu luku, već će ostati u zrakoplovu. Nakon što se obavi klasičan protoklo točenja goriva i ukrcaja novih putnika, avion će nastaviti let prema Splitu, koji je ujedno i Vasiljkovićeva konačna destinacija.

11:37 - Zrakoplov s Draganom Vasiljkovićem sletio je u zračnu luku prema najavljenom rasporedu.

--------------------------------------

ZAGREB - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, dolazi danas u 11:38 iz Frankfurta, još je ne zna hoće li izaći van iz aviona ili će ostati u njemu, s obzirom da će let produžiti u Split, Draganovo konačno odredište.

U zraku se nalazi i helikopter koji će dopratiti zrakoplov do samog slijetanja na aerodrom. Policija je okupirala krov zgrade terminala ZLZ-a, i ne dopušta snimateljima pristup.

Milanović: Svi koji su kršili ratno pravo kad-tad će biti uhićeni i privedeni pravdi

Hrvatska država brani i štite svoje zakone, provodi pravdu i izručenje Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana, jedna je epizoda na tom putu, kazao je u četvrtak hrvatski premijer Zoran Milanović.

Na novinarsko pitanje da prokomentira današnje izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, Milanović je rekao da svi oni koji su kršili ratno pravo moraju strepiti da će kad tad biti uhićeni i privedeni pravdi, ma kako se zvali "i kojoj god zastavi služili".

"Hrvatska država brani i štite svoje zakone, provodi pravdu i to je samo još jedna od epizoda na tom putu", rekao je Milanović poslije sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:39