SJEDNICA SABORA >> PRATITE UŽIVO

Kalmeta objasnio zašto je podržao Kukuriku: HDZ je veliki klub i ne bi bilo dobro da baš o svemu isto mislimo

Zagreb, 190112. Trg sv. Marka.Nastavak sjednice Hrvatskog sabora, na kojoj se raspravlja o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Na slici: Jadranka Kosor i Bozidar Kalmeta.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Apsolutno nema nikakvog raskola. Naša mišljenja se u stvari razlikuju u nijansama jer stav kluba je da treba isto mirovine zastupnika obračunavati kao i drugim građanima, dakle po općem mirovinskom zakonu, ali je stav kluba bio da se bude suzdržan s obzirom da nisu obuhvaćeni svi državni dužnosnici - komentirao je u Saboru svoje izlaganje o ukidanju povlaštenih mirovina HDZ-ov Božidar Kalmeta.

Istaknuo je kako je riječ o razlikama u nijansama te da stoji iza svega što je rekao.

- I mišljenje Kluba zastupnika HDZ-a je, i to je ono što je bitno, da se mirovine zastupnicima moraju obračunavati kao i svima ostalima - pojasnio je Kalmeta te je ustvrdio kako "nije bilo ljutnje zbog onoga što je rekao":

- Mi smo veliki klub i ne bi bilo dobro da baš o svemu isto mislimo.

Na primjedbu novinara kako je Klub HDZ-a dosad funkcionirao upravo tako da su svi isto mislili, Kalmeta je ustvrdio kako se sada rade iskoraci u tom smislu.

Na glasovanje nije došao, kazao je, jer je zakasnio. Došao je, kaže, u Sabor oko 20.20 sati i više nikoga nije bilo.

- Ali da sam stigao na glasovanje, glasovao bih onako kako sam rekao. Pa, ne mogu govoriti jedno za saborskom govornicom, pa glasovati drukčije.

Podsjetimo, Kalmeta je u jučerašnjoj raspravi kazao kako će podržava ukidanje povlaštenih mirovina, nakon čega je Jadranka Kosor željela replicirati. No, predsjedavajući Milorad Batinić to joj nije dopustio kazavši kako je s prijavom replike zakasnila jer je pločicu digla kad je Kalmeta već završio svoje izlaganje.

Kosor, međutim, nije odustajala. Digla je pločicu povrede poslovnika te zatražila da se pregledaju snimke nadzornih kamera kako bi se jednoznačno utvrdilo kada je podigla pločicu "replika". Milorad Batinić složio se s time ali je kolegici, potpredsjednici Sabora Kosor, poručio kako ne funkcionira na principu zastrašivanja.

--------------------------------------------

Sabor je raspravio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim se uređuje da na imenovanje i razrješenje ravnatelja osnovnih i srednjih škola suglasnost daje resorni ministar bez prethodnog mišljenja povjerenstva jer je to povjerenstvo, donošenjem novih propisa, prestalo postojati.

Ministar Željko Jovanović istaknuo je kako je riječ o tehničkim izmjenama koje je bilo potrebno donjeti zbog izmjena u državnoj upravi. Naglasio je kako će ubuduće suglasnost na imenovanje ravnatelja škola davati resorni ministar temeljem mišljenja stručne skupine Ministarstva koja će biti definirana posebnom uredbom o unutarnjem ustroju Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta .

Ipak, uime Kluba zastupnika HDZ-a Ivanka Roksandić žestoko se obrušila na ideju da, makar i privremeno, ministar odlučuje o imenovanjima i razrješenjima.

- Ovom promjenom zakona želite konačno uvesti politiku u škole na mala vrata - kazala je Roksandić te istaknula da su HDZ-ove vlade u posljednjih osam godina učinila velike pomake u školstvu iako im trenutno vladajući imputiraju da nisu napravili ništa.

- Dao sam si truda i provjerio. Moram reći, stvarno ste radili, strašno puno je napravljeno. Nažalost, većina toga loše - uzvratio je HNS-ovac Igor Kolman.

Ministar Jovanović najavio je sadržajne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje se tiču rada školskih odbora, utvrđivanja kriterija za rad ravnatelja kao i uvođenja obveze licenciranje ravnatelja.

Dražen Đurović iz HDSSB-a najavio je da će njihov klub podržati "logičke izmjene", ali je upozorio na situaciju u kojoj učitelji koji postanu ravnatelje škole u kojoj su radili, bez obzira što su dotad imali ugovor na neodređeno vrijeme, bivaju prebačenina ugovor na određeno vrijeme koliko im traje mandat, a ako ne budu reizabrani, ostaju na cesti jer se njihova učiteljska mjesta popunjavaju novim ljudima koji dobavju ugovor na neodređeno vrijeme.

Zastupnici su u ovoj raspravi bili vrlo maštoviti, pa su s ravnatelja, preteških školskih torbi i smislenih ili besmislenih školskih vijeća skrenuli najprije na sigurnosno stanje na Europskom prvenstvu u rukometu u Srbiji, a dotakli su se čak i NDH, pa je tako Dujomir Marasović ustvrdio kako "nije drug Tito vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, već je to napravio Ante Pavelić".

A sve je krenulo kada je Dujomir Marasović (HDZ) kazao da "što se njega tiče ravnatelj škole može biti i Karl Marx".

Brine ga, kazao je, što djeca u toj školi uče. U povijesti se uči osakaćena istina „zatomljena politikom hvatskog pomirenja“.

- Treba novim generacijama omogućiti da saznaju da su i partizani napravili mnoge zločine - kazao je Marasović i napravio paralelu Branimira Glavaša i Tita:

- Branimir Glavaš je kriv za smrt dva čovjeka te je proglašen krivim i u zatvoru je. Ako je pravna država takva, onda neka i Tito bude proglašen ratnim zločincem.

- Što se tiče druga Tita, ne bi mi iz Istre a vjerojatno ni vi iz Dalmacije sjedili tu da nije bilo tog čovjeka - odvartila je esdepeovka Tanja Vrbat.

- Činjenica jest da su NDH i Pavelić potpisali akte o predaji Dalmacije i Istre, ali je Istra bila i prije Pavelića i NDH pod Italijom. Isto tako je činjenica da je Dalmacija reintegrirana u NDH, u Hrvatsku i prije dolaska partizana. Prema tome, nije drug Tito vratio Dalmaciju pod Hrvatsku jurisdikciju nego je to učinio NDH i Pavelić. Samo je Istra ostala. Malo učite povijest! - prekorio je Marasović Tanju Vrbat koja ga je prije toga oslovila sa "druže Marasoviću".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:19