GLAVNA TAJNICA

KAKVE SU ŠANSE VESNE PUSIĆ U UTRCI ZA ŠEFICU UN-A? 'Svjetski mediji smatraju je ozbiljnim kandidatom, ali je Rusi ne žele jer brani homoseksualce...'

Odluku o kandidatu VS donosi sa 9 glasova "za", pri čemu za mora biti svih pet stalnih članica
 Berislava Picek/CROPIX

Premda za dva mjeseca u New Yorku trebaju početi razgovori s kandidatima za položaj novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Vesna Pusić koju je Vlada Zorana Milanovića kandidirala za najvažniju funkciju u UN-u još uvijek ne zna ima li ili nema podršku novog premijera Tima Oreškovića.

Situacija postaje tragikomična jer su posljednjih tjedan dana neki od vodećih medija u svijetu objavili analize prema kojima je Vesna Pusić ocijenjena kao glavna protivnica Irini Bokovoj, direktorici Unesca i favoritkinji za položaj glavnog tajnika UN-a.

Tri opcije

Istovremeno, otvoreno je pitanje kako će se hrvatska vlada postaviti u ovoj situaciji. Prema visokom izvoru iz HDZ-a, u optjecaju su tri opcije: moguće povlačenje njezine kandidature, potpuna opstrukcija kao da se ne radi o predstavnici Hrvatske ili umjereni suport, uz uvjet da HNS prestane napadati vladajuću koaliciju. Sve ovo je potpuno neslužbeno jer još nisu imenovani zamjenici i pomoćnici ministara, a kamoli da se u koaliciji raspravilo što napraviti s kandidaturom Vesne Pusić.

Za to vrijeme utjecajni inozemni mediji dijele joj pohvale i pišu da je ozbiljna kandidatkinja. Tako je u Foreign Policy od 10. veljače Vesna Pusić opisana kao kvalitetna šefica diplomacije poznata po borbi za spolnu jednakost, prava seksualnih manjina i liberalnu demokraciju. Problem je, dodaju, jer je teško očekivati potporu Rusije nekome tko se zalaže za prava homoseksualaca. Politico je, također, apostrofirao Vesnu Pusić kao ozbiljnu kandidatkinju, dok website Diplomat 14. veljače piše kako ju snažno podržavaju “liberali u Bruxellesu i širom Europe”. A u tekstu u Council of Foreign Relations, Vesna Pusić je opisana kao uspješna sociologinja koja je ostvarila vrhunsku političku karijeru.

Svi spomenuti mediji, ipak, u prvi plan ističu Irinu Bokovu.

Irina Bokova dolazi iz jedne od najpoznatijih komunističkih obitelji u Bugarskoj. U Moskvi je 1976. diplomirala na Instituta za međunarodnu politiku, i do pada komunizma radila u diplomaciji. I kasnije je ostala u diplomatskoj službi, bila je veleposlanica u Parizu, a trenutno odrađuje drugi mandat kao direktorica Unesca.

Veza s Rusijom

Nikada nije prekinula veze s Rusijom, što se vidjelo kada je prošle godine, iako su je zbog ruske okupacije Krima skoro svi zapadni lideri bojkotirali, prihvatila poziv Vladimira Putina i u Moskvi prisustvovala vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice pobjede nad nacizmom. Wall Street Journal ističe da ona ima potporu Hillary Clinton.

Na temelju Povelje UN-a, glavnog tajnika UN-a imenuje Opća skupština na prijedlog Vijeća sigurnosti. Odluku o kandidatu VS donosi sa 9 glasova “za”, pri čemu za mora biti svih pet stalnih članica, što de facto znači da imaju pravo veta. Svi kandidati imat će priliku predstaviti se članicama u neformalnim razgovorima u Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti, a prvi krug takvih razgovora najavljen je za travanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:35