ISTRAŽIVANJE

KAKO ŽIVOT U PAKLU ŠVICARCA UTJEČE NA ZDRAVLJE Svaki osmi dužnik razmišljao je o samoubojstvu!

 CROPIX

Poslovna praksa banaka nepovratno je utjecala na zdravlje svojih klijenata i narušila ga. Dokazala je to znanstvenim istraživanjem prvostupnica sestrinstva i jedna od osnivačica udruge Franak Brankica Ivanković.

Svojim istraživanjem “Stambeni kredit s valutnom klauzulom u švicarskom franku - utjecaj na zdravlje klijenata banaka u Hrvatskoj” Ivanković je neprijeporno utvrdila da se problemi s otplatom kredita dovode u izravnu vezu s porastom broja malignih, autoimunih i psihičkih bolesti.

Brankica Ivanković provela je anketno ispitivanje na uzorku od 1037 dužnika u francima, mahom članova udruge, od kojih je većina u dobi od 30 do 39 godina, a polovica ih je visokoobrazovana.

Čak 39 posto ispitanika ima probleme s ubrzanim radom srca, svaki četvrti osjeća “probadanja”, a 18,7 posto ima tupu bol u predjelu srca. Gotovo polovica ispitanika ima glavobolje, a mnogi pate od drhtanja ruku, žgaravice, želučanih tegoba i mučnina.

Čak je 90 posto anketiranih reklo da se osjeća ugroženo, dok ih 60 posto vjeruje da situaciju s frankom neće preživjeti. Svaki osmi ispitanik u protekle je dvije godine pomislio na samoubojstvo! Izgubili su prijatelje, a ne funkcioniraju kako treba ni u obitelji. Sve više konzumiraju alkohol i cigarete. Mnogi gladuju.

- Kod mnogih je zdravlje nepovratno narušeno i oni se ne bi oporavili čak ni da im banka sada ukine obvezu vraćanja kredita - kaže Ivanković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:46