KOMPLICIRANE SITUACIJE

KAKO SVE LIJEČNICI IZLAZE NA KRAJ S NEODGOVORNIM RODITELJIMA 'Dopustili smo guruu da kroz staklo 'liječi' dijete da ga roditelji ne bi odveli'

Pedijatar iz jednog KBC-a kaže da ima i onih koji inzistiraju na travarima, tj. čajevima koji navodno liječe zloćudne bolesti. No za taj način 'liječenja' nema razumijevanja, rezolutan je

- Prije nekoliko godina liječili smo od leukemije djevojčicu čiji su roditelji bili neskloni medicini temeljnoj na dokazima, odnosno lijekovima koji mogu pomoći njihovoj kćeri.

Nekako smo ih ipak uspjeli nagovoriti na liječenje, a onda je u Zagreb stigao ‘iscjelitelj koji liječi sve’. Inzistirali su da djevojčicu odvedu ‘da njegove ruke istjeraju bolest’ jer je to bilo jedino u što su oni vjerovali kad je riječ o dobrobiti njihova djeteta. Da bi dijete ipak ostalo na liječenju, dopustili smo da na sat vremena odu ‘guruu’. I stvarno, ubrzo su se vratili, mi smo nastavili liječenje po protokolu, a djevojčica je napokon izliječena! No znate li koga ti roditelji i danas isključivo smatraju zaslužnim za njezino ozdravljenje? Naravno, ‘velikog iscjelitelja’.

Prodavači magle

Nama je pak važno da je dijete ozdravilo zahvaljujući našem znanju i mogućnostima lijekova. Sve ostalo zaboravimo.

Tim riječima ugledna zagrebačka dječja onkologinja iz najveće hrvatske bolnice opisuje samo jedan u nizu slučajeva u kojima su roditelji jedva pristali na liječenje svoje djece, uvjereni da razni prodavači magle koji zarađuju na nevoljama naivnih to čine bolje i uspješnije od liječnika.

KOMENTAR JUTARNJEG Roditelji umrlog dječaka iz Rijeke sigurno su imali najbolje namjere, ali su vjerovali krivim ljudima

- Na onkologiju nam je prije nekoliko godina dovezeno dijete sa zloćudnom bolešću koje je trebalo hitnu transfuziju. Kako se radilo o obitelji Jehovinih svjedoka, roditelji su odbili transfuziju premda je to bio jedini način da djetetu u tom trenutku spasimo život. Što učiniti? Zvali smo policiju, a oni su nam sugerirali da zovemo istražnog suca (bio je vikend) i roditeljima je odmah oduzeto medicinsko skrbništvo. Socijalna služba potpisala je sve potrebne dokumente, djetetu smo dali transfuziju i na kraju ga i izliječili - opisuje nam pedijatar iz jednog KBC-a slučaj u kojem su liječnici onemogućili roditelje da spriječe liječenje svog djeteta. - Naprosto, da nismo reagirali, dijete bi umrlo jer je u tom trenutku transfuzija značila spašavanje života - kaže liječnik.

Čajevi, alge...

S vremena na vrijeme u istoj se bolnici susreću s problemom inzistiranja roditelja da bioenergetičari dolaze djeci i “liječe ih”.

- Kako nam se ne bi dogodilo da se dijete ne liječi po protokolu koji jedini može i izliječiti, odnosno da roditelji odvedu dijete iz bolnice, dopuštamo roditeljima koji inzistiraju da bioenergetičar dođe na intenzivnu skrb i kroz staklo ‘liječi’ dijete bez fizičkog kontakta. Na neki način nastojimo pomiriti želje roditelja koje neće dovesti u pitanje medicinsko znanje i naše inzistiranje na liječenju bez upletanja sudaca, socijalne službe... odnosno da se sve što treba djetetu učini u što mirnijoj atmosferi - rekao je pedijatar.

Pedijatrica koja već dva desetljeća liječi anoreksiju kod djece u najvećem takvom centru u Hrvatskoj kaže da često nailazi na nerazumijevanje roditelja koji teško prihvaćaju tu dijagnozu, odnosno nekako bi im bilo lakše prihvatiti da se radi o organskoj bolesti.

- Prošlog proljeća roditelji su doveli svoju kćer koja je u tom trenutku imala bolove u trbuhu. Sve je ukazivalo na to da se zapravo radi o anoreksiji pa smo roditeljima predložili bolničko liječenje. No oni su već drugi dan odveli kćer iz bolnice. Četiri mjeseca poslije djevojka je dovedena u teškom stanju, polumrtva, s čak tridesetak kilograma manje nego što je imala kod prve hospitalizacije pa smo se morali žestoko boriti za njezin život - izjavila je pedijatrica. Dodala je da je u ta četiri mjeseca djevojka umjesto ozbiljnog liječenja uzimala kojekakve čajeve, alge, neke dodatke prehrani pa joj je oštećena i jetra.

Šteta od interneta

Internet je, nastavila je, zapravo učinio puno štete jer nerijetko roditelji dolaze sa stavovima koji nemaju veze s konkretnim slučajem, odnosno bolesti njihove djece, ali ih je vrlo teško uvjeriti da moraju imati povjerenja u ono što im govori medicina. Naši sugovornici, svi redom pedijatri s velikom iskustvom, kažu da se mora naći način da se zaustavi nerazumne roditelje da odlučuju o zdravlju svoje djece na njihovu štetu. S odraslima je situaciji drukčija. Mogu odabrati neliječenje ili način liječenja, ali i tu mora biti jasno da u potpunosti preuzimaju odgovornost za svoju odluku. Djecu pak mora zaštititi država, jednoglasni su liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38