AFERA REMORKER

!!! ISKLJUČENO PO NALOGU GLAVNOG UREDNIKA !!! KAKO SU VARALI DRŽAVU ‘Utajili smo 5 milijuna kuna da bismo u Piramidi imali crni fond za mito’

Zvonko Radić nagodio se, uvjetno je kažnjen i platit će veliku globu
 Feđa Klarić/CROPIX

Nakon dvomjesečne istrage USKOK je prije nekoliko dana podignuo optužnicu protiv bivših čelnika i vlasnika tvrtke Piramida zbog sumnji da su od 2005. do 2012. izvlačili novac iz Piramide preko tvrtke Remorker Igora Premilovca. Piramida je, inače, 2012. prodana novom vlasniku.

Sami sebi šteta

Riječ je o prvoj optužnici podignutoj u aferi Remorker, a njome su obuhvaćeni poznati splitski bonvivan i poduzetnik Zvonko Radić koji je bio većinski vlasnik Piramide, koja se inače bavi prozivodnjom ambalaže za lijekove, te članovi Uprave Krešimir Hlede i Vedran Vilović. Kako neslužbeno doznajemo, sva trojica optuženika priznala su djelo i nagodila se, tako da će se po svemu sudeći raditi i o prvim pravomoćnim presudama u aferi Remorker.

Radić, Hlede i Vilović priznali su da su od 2005. do 2012. preko Premilovca uz pomoć fiktivnih usluga lobiranja izvukli oko 5 milijuna kuna iz tvrtke čiji su bili vlasnici oštetivši zapravo sami sebe, ali i državni proračun jer nisu platili porez. Međutim, prema dogovoru s Premilovcem, njemu su morali platiti proviziju od 4%, a da su to radili legalno, porez bi im bio 20%. Kako neslužbeno doznajemo, sva trojica su dobila kombinaciju uvjetnih zatvorskih kazni, dobrotvornog rada i maksimalnih novčanih kazni. Zvonko Radić tako je dobio uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje i dodatnu novčanu kaznu od pola milijuna kuna. Hlede je dobio 8 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni dobrotvornim radom i morat će također platiti pola milijuna kuna. Za istu kaznu od 8 mjeseci zamijenjenu dobrotvornim radom nagodio se i Vilović, ali novčana kazna mu je nešto manja - 300.000 kuna.

Razlog za kriminal

Kada se uzme u obzir da će ukupno morati platiti oko 100.000 kuna za troškove postupka, evidentno je da će trojica okrivljenika iz džepa morati izvaditi puno više nego da su zakonito izvukli novac iz svoje tvrtke i platili porez. U proračun će se pak odmah sliti 1,4 mil. kuna. No, uz same nagodbe, puno su interesantniji razlozi zbog kojih su se Radić i ostali odlučili poslužiti Premilovčevim Remorkerom da bi izvukli novac iz vlastite tvrtke.

Naime, novac im je, prema vlastitim priznanjima, trebao da bi u tvrtki formirali tzv. crni fond, tajni izvor novca za koji nitko ne bi znao, a koji im je trebao kako bi njime mogli podmićivati potencijalne poslovne partnere, voditi ih na večere, plaćati im putovanja, poklone i slično. Zbog toga Radić nije samo optužen da je izvlačio novac nego i za davanje mita pojedinim poslovnim partnerima.

Državno je odvjetništvo na početku istrage privelo još nekoliko zaposlenika Piramide, ali se utvrdilo da s malverzacijama nemaju veze.

MITO NE ZNA GRANICE Neša - čovjek partije koji voli darove

Kome je sve Piramida plaćala mito u regiji? Prije svega bivšem generalnom direktoru srbijanske Galenike, Nenadu Ognjenoviću, kojemu se u Srbiji sudi da je iz Galenike izvukao oko 5 milijuna eura. Za Ognjenovića, inače člana Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, Radić je pred istražiteljima priznao da su mu desetak puta odnijeli po nekliko tisuća eura kako bi se suradnja između Galenike i Piramide nastavila. “Mi smo bili upozoreni da je Neša čovjek partije, ali da mu je drago da se vodi računa o njemu”, ispričao je Radić. No, okrivljenici su ispričali da su novcem iz crnog fonda, uz Ognjenovića, “podmazivali” i druge poslovne partnere, i iz regije, i iz bivšeg istočnog bloka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:10