SVE PREBACIO NA BIVŠEG PREMIJERA

KAKO SE SPASIO IVAN JARNJAK Kontrolirao crni fond HDZ-a, ali izvukao se jer je utopio Sanadera

Ovoga tjedna na suđenju u aferi Fimi-Media moglo se čuti kako su svjedokinje i odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović na sastanku uoči njihova svjedočenja, među ostalim, komentirali kako se prijašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak izvukao iz te afere.

Uopće ne čudi da su svjedokinje, mahom prijašnje djelatnice u Vladi i HDZ-u, te odvjetnik optuženog Sanadera u neformalnom razgovoru spominjali da je i Jarnjak trebao među optuženicima.

Uistinu, Jarnjak je bio obuhvaćen istragom USKOK-a u ovoj aferi. Jedan od glavnih inkriminirajućih dokaza protiv njega bio je iskaz bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević iz kojega je proizlazilo da je Jarnjak bio upućen u dio financija HDZ-a koji se odvijao mimo redovne stranačke evidencije. Branka Pavošević na sličan je način u priču uvela i Jarnjakova prethodnika na mjestu glanvog tajnika Branka Vukelića.

Branka Pavošević među ostalim je ustvrdila da je upravo od Jarnjaka dobila uputu da se za sve što je potrebno za stranku obrati Mladenu Barišiću te da će on to nabavljati preko Fimi-Medije. Pritom je spomenula izradu vizitki i čestitki za Božić i Novu godinu, kao i catering za sjednice Predsjedništva HDZ-a, napominjući da je Jarnjak sa svim time bio upoznat.

- Meni je bilo čudno da u HDZ ne dolaze računi za te usluge, ali nisam bila u poziciji ništa pitati jer sam imala izričiti nalog Jarnjaka i Barišića u vezi s navedenim naruždbama - dodala je Pavošević.

Navela je također da je Jarnjak dodavao imena određenih ljudi na popis osoba koje su dobivale naknade u gotovini iz crne blagajne HDZ-a, pozivajući se na dogovor s Ivom Sanaderom.

- U postojanje tog dogovora nikada nisam sumnjala jer sam iz svog osobnog susreta s predsjednikom stranke znala da je Jarnjak upoznat sa svime, a uz to je bio glavni tajnik i moj šef - rekla je bivša blagajnica HDZ-a, navodeći imena nekoliko osoba za koje je od Jarnjaka dobila upute da im mjesečno isplaćuje određene iznose iz crne blagajne.

Naglasila je da je “crnim novcem” raspolagala u skladu s izričitim nalozima svojih tadašnjih nadređenih, Ive Sanadera, Branka Vukelića i Ivana Jarnjaka.

U iskazu je Jarnjaka izravno povezala i s jednom crnom donacijom dva milijuna kuna koju joj je donio, kako je ustvrdila, nakon što je naslijedio Vukelića na mjestu glavnog tajnika.

- Jarnjak mi je predao paket koji je bio neotvoren, a na njemu je bila zalijepljena jedna isplatnica. Čini mi se da se radilo o bankovnoj ispaltnici. Rekao mi je: ‘Ovo je donio xy, neću držati novac kod sebe, spremite to u kasu i proslijedite predsjedniku (stranke)’. Iz navedene isplatnice vidjela sam da se radi o iznosu od dva milijuna kuna - izjavila je Branka Pavošević.

No, nije samo optužena blagajnica teretila Jarnjaka. Tako je, primjerice, nekadašnji predsjednik Uprave Hrvatske pošte Andrej Sardelić, koji se protivio namještenoj suradnji HP-a i Fimi-Medije, ispričao kako ga je upravo Jarnjak “ribao” jer nije slijedio upute Mladena Barišića po tom pitnaju.

- Nazvao me ministar Božidar Kalmeta i pozvao da dođem u tajništvo stranke. Tamo sam uz Kalmetu i Barišića zatekao i glavnog tajnika Ivana Jarnjaka. Ni kavu nisam stigao promiješati, a već sam na vrlo ružan način upozoren na svoje ponašanje. Jarnjak mi je govorio da tko sam ja, što si dopuštam da se ne javljam, da znam kako sam postavljen i da tako mogu biti i smijenjen, da sam tu da slušam - naglasio je Sardelić, koji je nedugo nakon spomenutog događaja i smijenjen.

Jarnjaka su u nešto manje izravnom kontekstu spominjali i Božidar Longin te još neki svjedoci, uglavnom u vezi s prikupljanjem donacija, koje nisu zavedene u redovne financije, kao i plaćanjem naknada djelatnicima stranke.

Međutim, unatoč svemu navedenom, za njega je odustankom od kaznenog progona definitivno završena istraga u aferi Fimi-Media. Uoči podizanja optužnice Jarnjak je iz svojstva osumnjičenika prešao u ulogu svjedoka. Dosta bitnog svjedoka optužbe.

U ranijoj obrani Jarnjak je uspio donekle relativizirati optužbe. Ali, čini se da je ipak više profitirao time što je glavnu ulogu u vođenju stranačkih financija dao prvooptuženom Ivi Sanaderu te je istražiteljima ponudio svoje famozne rokovnike u kojima je bilježio sva važnija događanja u stranci i inače. Time je dao dodatni dokazni materijal tužiteljstvu ne samo protiv bivšeg premijera, nego i protiv bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka.

Lažni nalog za Sanaderov blindirani BMW

Posebna priča je nabava blindiranog BMW-a za potrebe predsjednika stranke potkraj 2008. Taj skupocjeni BMW, vrijedan oko 330.000 eura, za HDZ je nabavljen preko tvrtke Roberta Ježića, ali mu je novac za tu kupnju dao Mladen Barišić iz crnog stranačkog fonda.

Ivan Jarnjak kao glavni tajnik HDZ-a uključio se u priču naknadno, kada se u javnosti otkrilo da se Sanader više ne vozi u starom BMW-u iz 2004., već da se radi o gotovo identičnom, ali modernijem i opremljenijem automobilu sa 445 KS.

Tada uskače HDZ s izradom dokumentacije, u čemu glavu riječ vode Sanader i Jarnjak. Odjednom se pojavljuje odluka HDZ-a s datumom iz prethodne godine, 11. veljače 2008., o kupnji novog BMW-a. Izrađuju se i nalozi za isplatu proizvođaču na 2,3 milijuna kuna te isplate za troškove uvoza od nepunih dva milijuna kuna.

Međutim, isplatu kupoprodajne cijene nisu proveli. Umjesto toga, već u travnju iste godine proizvođaču vraćaju BMW procijenjen na nepunih 200.000 eura. Vraćaju i BMW iz 2004. godine, procijenjen na oko 50.000 eura. Antidatiranje službene dokumentacije, fiktivni nalozi za isplatu... Ta priča za Ivana Jarnjaka po svemu sudeći još nije završena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:44