ISPOVIJEST

KAKO SE BRANI DR. SMRT Liječnička savijest mi je nalagala da pacijentima dajem lijek protiv bolova

Iz svega, smatra Radan, stoji još veća i neotkrivena afera o smrti 31 djeteta koje je operirao izvjesni liječnik iz Izraela. Radan je, tvrdi, bio idealan za skretanje pažnje jer je bio u sukobu s bolnicom, a nije baš bio ni na dobrom glasu u policiji
 Igor Zaplatil/Delo/Cropix

Kada je prije osam mjeseci zbog optužbi za ubojstvo više svojih pacijenata uhićen ugledni slovenski liječnik, podrijetlom Hrvat, dr . Ivan Radan, Slovenija je bila u šoku.

Radan je slovio kao stručnjak svjetskoga glasa, bez ikakve mrlje u karijeri, a njegovi pacijenti na Klinici za neurologiju Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani za njega su imali isključivo riječi pohvale. Vrhunski liječnik, po specijalizaciji internist, sada se nalazi iza rešetaka ljubljanskog zatvora i ovih će mu dana početi suđenje u jednoj od najvećih medicinskih afera u slovenskoj povijesti. Boravak iza rešetaka teško mu pada. Tako je već nakon nekoliko noći u zatvoru pokušao izvršiti samoubojstvo. Njegovi kolege iz ljubljanske bolnice jedva su mu spasili život, a od ozljeda nanesenih oštrim predmetom oporavljao se puna četiri mjeseca.

Radana se u početku teretilo za čak četrdeset ubojstava, nakon toga su ga optužili za smrt 21 pacijenta, pa sedam, a u optužnici je naposljetku završilo šest slučajeva pacijenata preminulih krajem 2014. godine. No, Radan tvrdi da je nevin, kako nikoga nije ni ubio niti mu skratio život i smatra kako je žrtva opake namještaljke.

Optužnica slovenskog tužiteljstva vrlo detaljno objašnjava način usmrćivanja pacijenata. Tužitelji tako navode kako je Radan pacijentima na odjelu intenzivnog liječenja, koji su bili uglavnom u stanju kome zbog obilnog krvarenja u mozgu, bez stvarne potrebe davao morfij i propofol, snažne anestetike. Usput rečeno, propofol se smatra stvarnim uzrokom smrti Michaela Jacksona. Radan je medicinskim sestrama naložio da pacijentima daju visoke doze tih anestetika i to u takvim količinama da su one u više navrata prekidale davanje terapije i pitale liječnika je li siguran u to što radi, a on je uvijek inzistirao na tim dozama. Tužitelji smatraju da je zbog toga došlo do depresije disanja i konačne smrti pacijenata. Slovenskim medijima najzanimljivije je psihološko vještačenje Radana po kojem je on čovjek s izraženim narcisoidnim poremećajem i takozvanim "kompleksom Boga". Vještaci su mišljenja kako je Radan, uvidjevši da kao liječnik više ništa ne može učiniti kako bi spasio svoje pacijente, odlučio zadovoljstvo pronaći u tome da ih usmrti, kako bi se dokazao vladarom života i smrti. Pritom treba reći kako nijedan od pacijenata, kao ni članova njihovih obitelji, nije zatražio eutanaziju, pa se Radana tereti za ubojstvo. Javnost je posebno zapanjilo što je na njegovom računalu, koje je pregledano nakon što je uhićen, pronađena velika količina fotografija umirućih pacijenata.

U uredu njegovog slovenskog odvjetnika, uglednog stručnjaka za kazneno pravo Milana Krstića, taj je slučaj trenutno najveći prioritet. Iz Krstićeva se govora da iščitati kako se sa svojim klijentom izuzetno jako povezao te mu je vrlo važno dokazati da je nevin. Radan dosad nije bio u prilici, kaže Krstić, iznijeti stručnu obranu, već se sudstvo prema njemu odnosi kao da je unaprijed osuđen.

- To može završiti samo oslobađajućom presudom. RIječ je o klasičnoj namještaljci i svi stručnjaci se slažu kako optužnica nema veze s logikom. Radan nikoga nije ubio - uvjeren je Krstić.

Ukratko, liječnikova obrana temelji se na pobijanju nelogičnosti iz optužnice. Radan tako tvrdi kako je morao dati morfij pacijentima, jer nije bio siguran da li oni osjećaju bol ili ne.

Foto: Odvjetnik Milan Krstić ispred zgrade suda u Ljubljani (Ranko Šuvar/Cropix)

- Ako ima barem jedan posto šanse da pacijent osjeća bol, liječnik je po savjesti dužan ordinirati sredstvo protiv boli - tvrdi Radan koji se brani da su pacijenti imali različite reakcije, poput stenjanja i napadaja, po kojima je zaključio da možda pate od bolova. Također, Radan tvrdi da anestetici i sedativi koje je davao pacijentima ne mogu nikoga ubiti. Nema previsoke doze, tvrdi ovaj liječnik, jer se tijelo postupno navikava na tako jake lijekove, zbog čega je potrebno povećavati dozu.

- Uostalom, zašto bi dr. Radan ubio pacijenta kojeg je prethodno u mjesec dana tri puta uspješno oživljavao? - pita se odvjetnik Krstić.

Afera je buknula kada je Radan pred svojim šefovima pacijentu u žile ubrizgao smrtonosnu kombinaciju kalija i morfija. No, njegov odvjetnik kaže da je Radan samo blefirao, odnosno nikada nije ubrizgao kalij u organizam pacijenta, nego je s tom scenom htio demonstrirati svoje nezadovoljstvo stanjem na odjelu.

- Njega je jako smetalo kako se bolnica odnosi prema umirućim pacijentima. Umjesto na odjelu intenzivnog liječenja, često su ih prebacivali na odjele gdje nisu imali adekvatnu skrb, dovoljno medicinske opreme i lijekova. Radan je dugo vodio bitku s bolnicom zbog toga. Mnogi od tih pacijenata, koje je navodno ubio, ne bi bili živi već tjednima ili mjesecima da ga nije bilo i da im nije omogućio dostojanstveno umiranje. Kažem - omogućio, no Radan nije napravio baš ništa da im skrati život, samo im je olakšao bolove i smanjio patnje posljednjih trenutaka - objašnjava Krstić.

Radan je pritom šokiran što mu kao otegotnu okolnost uzimaju pronađene fotografije. Riječ je o fotografijama umirućih pacijenata, sa medicinskim uređajima po tijelu, a najčešće su snimane tijekom epileptičkih napadaja, kakvi su česti kod bolesnika s krvarenjem u mozgu. Radan je te fotografije, tvrdi, napravio iz znanstvenih razloga. Fotografirao je nespecifične napadaje i zanimljiva stanja i svi su u bolnici znali da to radi. Naime, baš pomoću tih fotografija Radan se često konzultirao s kolegama i na temelju toga postavljao kvalitetne dijagnoze. Radan tvrdi kako svi liječnici fotografiraju svoje pacijente iz istog razloga.

Važan dio njegove obrane je i činjenica da su svi pacijenti koje je tretirao morfijem bili u terminalnoj fazi i liječnici su odustali od liječenja. Drugim riječima, čekala se smrt.

- Čak se i vještaci slažu da je morfij neophodan kod takvih pacijenata, te da je odluka o dozi isključiva nadležnost liječnika. Radan je, uostalom, pozivao obitelj dan prije smrti da dođu vidjeti pacijenta. To je uobičajena procedura jer liječnici sukladno svom znanju mogu otprilike predvidjeti kada će nastupiti smrt i to nikako ne znači da ih je on ubio. Bilo bi bizarno da je pozvao obitelj da gleda kako ubija pacijenta - smatra odvjetnik. Uostalom, ni jedna jedina obitelj ne traži odštetu od doktora, niti ga smatra odgovornim za smrt - dodaje Krstić.

Iza svega, smatra liječnik, stoji jedna mnogo veća i još neotkrivena afera koju je trebalo nekako zataškati. Naime, upravo se povela interna istraga o smrti čak trideset i jednog djeteta na odjelu dječje kardiokirurgije, koje je operirao izvjesni liječnik iz Izraela. No, kako je taj liječnik otišao iz Ljubljane, bolnica nije imala adekvatnog kadra za postoperativniu skrb i ta su djeca umrla.

- Ta će afera tek buknuti, a ovo što se sada radi je pokušaj preusmjeravanja pažnje. Radan je bio odličan kandidat za takvu namještaljku jer je bio u sukobu s bolnicom. Nije baš na dobrom glasu ni u policiji jer je zbog njegovog svjedočenja u postupku zbog mobbinga smijenjen jedan načelnik odjela u policiji. Sve se poklopilo tako da su mu se htjeli osvetiti - kaže Krstić. Slučaj je preuzeo i austrijski vještak Wolfgang Kroll, stručnjak svjetskoga glasa na području anesteziologije i reanimacije koji je dosad analizirao tri od šest slučajeva za koje se Radan tereti i nije pronašao ništa sporno u njegovim metodama palijativne skrbi.

- Radan mi je rekao: da sam htio ubiti nekoga, sasvim sigurno ne bih koristio morfij. Nesretan je. Prijeti mu doživotni zatvor iako ništa nije učinio. No, ja sam potpuno siguran da će izaći na slobodu. Mislim da su toga svjesni i tužitelji. Zapravo, što više razmišljam o tome sve mi se više čini da su oni svi računali na to da će Radan uspjeti u namjeri da se ubije, a kako je preživio, sada imaju problem - zaključuje odvjetnik Milan Krstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:32