DOM RASKOŠI

KAKO JE USPIO BRAT MILIJANA BRKIĆA VASE Prodaje suvenire, gradi kuće i uvozi Cedevitu

Domovinu Giftshop osnovao je u Sydneyju, a za vilu vrijednu 5 milijuna kuna kaže da je uobičajena kuća

O bratu Milijana Brkića, Jozi, koji se sredinom 90-ih iselio u Australiju i danas je glasnogovornik Ujedinjenih hrvatskih klubova, u Hrvatskoj se malo zna.

Brat Karamarkove desne ruke imao je samo manji izlet u politiku, i to 2003., kada je bio deveti na izbornoj listi Hrvatskog bloka i Hrvatskog istinskog preporoda ( Ivić Pašalić i Miroslav Tuđman) za dijasporu, nakon čega se okrenuo onome u čemu je najuspješniji - privatnom biznisu. Osim što je aktivan u brojnim građevinskim projektima, australski je uvoznik proizvoda Atlantic grupe, na čijem je čelu blizak prijatelj premijera Zorana Milanovića, Emil Tedeschi.

Nedavno je objavljena vijest koja je Brkića poprilično razljutila - da u Sidneyju živi u vili vrijednoj gotovo pet milijuna kuna, koju je sredinom ožujka 2013. oglasio na prodaju za vrtoglavih 859 tisuća australskih dolara.

Na stranicama agencije HomePriceList bilo je navedeno da kuća ima četiri spavaće sobe, tri kupaonice, garažu, raskošnu terasu i velik bazen s dijelom za hidromasažu (jacuzzi) te garažu. U jednoj raskošnoj spavaćoj sobi gotovo i nema namještaja, osim bračnog kreveta iz kojeg kroz prozor puca pogled na vrt te dvaju ogledala.

Brkića ljuti popisivanje njegove imovine, a posebice to što su mu mediji objavili i adresu u četvrti Edensor Park, 40-ak kilometara od središta Sidneyja. Zato je angažirao odvjetnike i do daljnjega na tu temu odbija komunicirati s hrvatskim novinarima.

Kad smo dogovarali razgovor, Brkić nam je za svoju vilu rekao da je to u Australiji jedna gotovo pa uobičajena kuća, naročito za nekoga tko se bavi uspješnim privatnim biznisom. Doznajemo da je kuću u međuvremenu ipak povukao iz prodaje, ali nije poznato je li to učinio zato što se predomislio ili je oglas bio samo “probni balon”, kako bi vidio koju cijenu može postići. Kuća kupljena potkraj devedesetih, oko četiri godine nakon Brkićeva dolaska u Australiju.

Privatni biznis Brkić je razvijao sa suprugom Žaklinom, no potpuno je nejasno što je točno bila Brkićeva tvrtka Domovina Giftshop koju je osnovao u Sidneyju. Internetske stranice te tvrtke izlistane su na web stranici Hrvatskih katoličkih centara u Australiji pod “zanimljivi linkovi”, no stranica domovina.com.au, koja je mjesečno imala manje od tristo posjeta, ugašena je.

Osim što je biznismen, Brkić je i aktivan član hrvatske zajednice u Australiji, a kao glasnogovornik Ujedinjenih hrvatskih klubova radi besplatno. Kao i brojni drugi iseljeni Hrvati u Sidneyju, razočaran je odlukom premijera Zorana Milanovića da ne posjeti hrvatske klubove. Prije nekoliko dana uvjeravao nas je kako su brojni državni dužnosnici, uključujući ministre u Vladi pokojnog Ivice Račana, posjećivali hrvatske klubove te se nikada nisu susreli s ustaškom ili fašističkom ikonografijom u njihovim prostorima.

Iz kruga premijera Milanovića, naime, stigla je vijest da klubove ne želi posjetiti iz bojazni da ne bi sudjelovao na prijmu uz sliku, primjerice, poglavnika Ante Pavelića. Brkić kaže kako su brojne televizijske kuće danima u potrazi za takvim slikama po hrvatskim klubovima, no još nisu pronašli nijednu. Posebno ga je ljutilo što ga se koristilo za dnevno-političke svrhe, jer kao glasnogovornik Hrvata u Australiji mora nastupati s pozicije njihova nezadovoljstva Vladom aktualnog premijera, a s njime ga ipak veže poznanstvo s Tedeschijem, ključnim poslovnim partnerom.

Okretan i sposoban organizator fešti

Tko je zapravo Jozo Brkić, australski Hrvat koji godinama uspješno organizira koncerte i turneje naših estradnih zvijezda, pokušali su odgovariti glazbenici koji su surađivali s njim.

- S Jozom radim dugi niz godina - izjavio je Mate Bulić koji godinama nosi neslužbenu titulu glazbenog kralja dijaspore.

Uistinu sam radio s brojnim menadžerima, no mogu reći da je definitivno najsposobniji organizator s kojim sam tijesno surađivao. Naše 15-godišnje poslovno druženje pretvorilo se u prijateljstvo, a zajedničkim smo snagama priredili prekrasne glazbene trenutke. Njegove procjene i prepoznavanje pulsa publike su nepogrešivi.

Bulić je još dodao kako je Jozo Brkić okretan i izuzetno sposoban čovjek koji ima i veliku karizmu među našim iseljenicima.

- U svibnju ponovno letim u Australiju, gdje ću u Brkićevoj organizaciji imati šest, sedam koncerata. Slično misli i Marina Tomašević koja je također surađivala s Brkićem. - Upoznala sam ga prije desetak godina. Pokazao se izuzetnim domaćinom. Ona tvrdi da u njegovoj organizaciji nikada nitko u Australiji nije nastupao na crno. Jozo Brkić imao je priliku u Australiji ugostiti i Mladena Grdovića, Prljavo kazalište, Dražena Zečića... ( M. Kruhak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17