VRGORAČKI POUČAK

KAKO JE NAKON 23 GODINE S VLASTI SVRGNUT HDZ 'Ne treba nama mladima 'zvizda' i 'za dom', nama triba posla'

 MARIO TODORIĆ / CROPIX

Ako mi budemo koalirali i sa kin osin s građanima Vrgorca, sad van obećajen da ću van se javno ispričat, ali obećajte to isto i vi meni bude li kako van kažen! Ovako je mladi Ante Pranić odgovorio svojem sugrađaninu Tihomiru Tolju jutro nakon prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca i pobjede Nezavisne liste mladih, javlja Slobodna Dalmacija.

– Ma nema govora, zna se čiji ste i kako ćete. Vi ste esdepeovci i gotovo – odmahuje Tolj rukom i prisnažuje malenom društvu u vrgoračkom kafiću kako se oduvijek znalo da je Vrgorac "podiljen popola na HDZ i SDP" i da mu nema spasa.

– A i cila država je podiljena popola na desnicu i ljevicu, a ovi mladi su njiovi, tu nema dileme – "vozi" Tolj po svome, iako mu se inženjer građevine Ante, nositelj "mlade" liste, upinje objasniti da je njegovima upravo osnovni cilj bio razbiti blokovsku podjelu grada.

– A ima vas trojica iz SDP-a – ne da se njegov sugovornik.

– Je, istina je, trojica su bila iz SDP-a, ali jedan je bija u HSP-u, a jedan u HDZ-u. Nema to veze, moj gospodine, mi smo vidili da od stranaka nema kruva za grad i okrenili smo svoju politiku – drži se "mladac" u rebatinkama i crnoj kožnoj jakni, 27 mu je godina i, evo, u ponedjeljak ujutro svako malo nam se ispričava jer odgovara na pozive: "Alo, evo, sad ću za minut, cilo jutro zovu novinari, a i sad sam s jednima..." A i posao ga, kaže, čeka. Radi na legalizaciji. Uzbuđen je, u to nema dvojbe. Leti.

– Većina nas s liste ima svoj obrt i radno misto, nismo mi u politici radi osobne koristi.

Tolj ga opet cima da je država podijeljena na "crvenu zvijezdu" i "Za dom spremni", a mali ga pita.

– Gospodine, recite mi koliko radnih mista su nam dali ta "zvijezda" i taj "dom"? To je za nas 45., prošlost, nama triba posla.

– Nije to prošlost, vi\'š da je sadašnjost, eno ti Šimunić, eno ti Josipović... Svi političari nas u to guraju.

– Političari? Šta su to političari, recite mi! Evo, ja san inženjer. Gospodine, za nas je to prošlost. Da se o tome govorilo u rovovima 92., di bi danas bili? Sadašnjost je takva da je nas osmero s liste, a ima osamnaest miseci da postojimo, već otišlo iz Vrgorca jer nema posla, a ne bi tribalo tako bit. Sadašnjost van je da gradska dvorana još uvik nema uporabnu dozvolu, a to je misec dana posla i jedno pet iljada kuna. U gradskoj upravi kažu da "ko će se time zafrkavat". Sadašnjost van je to da čovik iz Mijace glasa protiv izgradnje vodoopskrbe u svome mistu jer mu je tako naložija HDZ, a ja na Gradskom vijeću za njegovu vodoopskrbu dižen ruku. Jel to vama normalno? Jel van normalan zakon po kojemu stranke mogu izabrat ljude šta će in stat kraj izbornih kutija kad su izbori i da te ljude plaća po trista kuna? Čiji su to onda glasači, pitan vas. A mi smo našli četrdeset volontera, moj gospodine...

Stvarno, pitamo Antu Pranića, kako su oni i s koliko novca odradili ovu izbornu bitku.

– Nas trojica, koliko nas je bilo u Vijeću, one naknade od 500 kuna, protiv kojih smo se zalagali pa ni jedan vijećnik nije tija na to pristat, stavljali smo sa strane i skupili nekih pet iljada kuna. Flajere su nan radili neki Vrgorčani u Zagrebu i Splitu, ljudi san pomogli koliko je ko mogao. Oko ovih izbora nas je bilo oko stotinu angažiranih.

A gdje su se sastajali, imaju li neke prostorije, pitamo ga.

– Svugdi smo se sastajali, po kućama, po kafićima...

– I šta ćete sad, oćete stvarno sa SDP-om rušit gradonačelnika?

– Mi ćemo ga svakako rušit, ali oće li to bit s SDP-om, još ćemo vidit. Triba nam osan ruku.

– Onda to može biti i ovaj jedan iz HNS-a šta je uša u Vijeće?

– Možda, a zašto mislite da to neće bit HSS-ovac iz koalicije s HDZ-om? – zagonetno će Ante, koji je siguran da u vrgoračkoj politici tek slijedi drugo poluvrijeme. U prvome vode, ali tek u drugome, kaže, idu na apsolutnu pobjedu. Potrudit će se, prije svega, da izvuku što više novca iz europskih fondova kako bi popunili proračunsku rupu. Kao prvo, to će probati iz fonda EAFRD za ruralni razvoj.

– Vrgorac nije uputio nijedan zahtjev za novcem, a u financijskom je kolapsu. Triba sredit vlasničke odnose... Stvarno sad moran ić, žaj mi je – govori nam dok nas pristaje odvesti do kolege Ivana Franića, stomatologa, koji je svojevremeno napustio HSP Ante Starčevića i priklonio se "mladima". Nikako nam, ispričava se, ne može sakupiti sve ljude s liste jer jutros su raštrkani svaki na svome poslu.

Doktor Franić dočekuje nas u svojoj privatnoj ordinaciji koju je, kaže, otvorio uz pomoć kredita na ženino ime jer je ona profesorica u školi. Radio je na zamjenama, a onda ga je za mjesto u Domu zdravlja na natječaju pretekao 60-godišnjak sa stranačkom iskaznicom.

– Završio sam fakultet u Zagrebu i jedino sam se mogao vratiti natrag u metropolu. Ali, evo, ipak sam odlučio ostati u Vrgorcu, kažu mi da je ludo očekivati zaradu u ovako malom mjestu s nekoliko zubnih ordinacija koje imaju ugovor s HZZ-om, ali nisam se pokajao – rekao nam je 34-godišnji Ivan, inače otac troje djece. Razočarao se u stranku jer je koalirala s HDZ-om, a od starijih kolega naučio je kako se ponašati uoči izbora.

Pa kako?

– Lijepo, išli smo u svako selo i uvjeravali ljude da trebaju glasat za nas, radili smo piramidu. Tako to rade i ti nazovi veliki političari. Ne bojimo se mi ničega, znate kako se reče, "ko je od straja umra, prdeć im zvone" – smije se Ivan.

A jednog prekaljenog vrgoračkog političara zatječemo u kafiću preko puta Franićeve ordinacije. Ivan Ivičević, član Predsjedništva GO SDP-a, vlasnik kafića, kuha nam kavu i rado će prozboriti s nama o novonastaloj situaciji zajedno s gostom Mijom Franićem, javlja Slobodna Dalmacija.

– Ovi mladi su super, neka ih, malo su in sad uzletila krila, ali vidit ćemo šta će od toga bit. Draga gospođo, u nas se ovdi ne možeš zaposlit bez članske iskaznice. Meni je bivši direktor našeg Komunalnog reka: "Mijo, učlani se u HDZ i dobićeš posal."

– Je, na žalost, ima toga. U Općini su prekobrojni na plaći, a novca nema. Kad je proračun bio debelo veći nego danas, radilo ih je dvadeset, a sada ih je devedeset zaposlenih. Igraju videoigrice na radnome mistu. Dozlogrdilo je svitu i zato su ti mladi dobili ovoliko glasova. A taj mali Pranić je bija naš, iz našega jata – kaže Ivica, uvjeren da će njegovi esdepeovci podržati "mlade" u Vijeću.

On bi, uvjerava nas, volio da Nezavisna lista potraje, ali iskustvo mu govori da su sve one kratkoga daha.

– Bojin se da će plesat jedno lito. Ali, u redu, mogu reć da je mali Ante odličan. A u ćaći Mirku, koliko god mu sada možda u očima birača smeta, sigurno ima dobrog savjetnika. Ćaća je stari kadar SDP-a – upoznaje nas Ivica sa situacijom. Ipak, uvjeren je da će se birači vratiti na svoje stare podjele.

– Na desne i lijeve, mislite? – pitamo ga, a on se na to potvrđujući osmjehne.

‘Neka Matković podnese ostavku’

U početku smo bili Ivan Franić, Marko Grljušić, Mirko Vuković i ja. Mirko i ja bili smo u SDP-u, Marko u HDZ-u, a Ivan u HSP-u AS. Onda smo shvatili da mi svi mislimo lokalno i da nas ideološke podjele ne zanimaju. Kad bi nešto predlagali, nikad nam to nije prošlo, a meni bi gradonačelnik Boris Matković rekao: “Šta nisi prije došao u moj ured da se dogovorimo?” I onda Šestanovac nešto dobije, a u nas ništa – ogorčen je Ante Pranić.

On tvrdi da u gradskoj upravi nema jasnih ciljeva za zaposlene, a samim tim nema ni odgovornosti.

– Ako stranački vijećnici budu dosljednji svojoj retorici prije ovih izbora, sigurno ćemo smijeniti gradonačelnika, za kojega sam, iskreno, mislio da će sam dat ostavku jer bi to bilo moralno – dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:40