U DVIJE GODINE ENORMNO POVEĆAN POSAO S HZZO-om

Kako je Medikolu omogućeno da zaradu s 41 poveća na 81 milijun?

Još uvijek je nepoznato kako se Medikol domogao unosnih poslova

ZAGREB - Kako je tvrtka Medikol postala najveći privatni igrač na hrvatskom zdravstvenom tržištu, pitaju se mnogi nakon što je ovih dana postalo razvidno da se njezina blagajna u samo tri godine podebljala na račun HZZO-a za 100 posto, odnosno sa 42 milijuna kuna 2008. na 81 milijuna prošle godine, pod uvjetom da su tijekom 2010. obavili svih 9000 pregleda, koliko im je bio dopušteni limit.

Vlada uvjerenje da je posao procvao nakon što je u KB Sestara milosrdnica 2007. godine Medikol instalirao PET CT i sklopio prvi ugovor s HZZO-om na 4500 pregleda godišnje ili otprilike na milijun i pol kuna mjesečno.

No, još nije poznato kako je ono što je struka odredila kao limit, 4500 pacijenata u jednoj godini, naraslo na više od 8000 te zašto cijena pregleda nije znatnije pala kao što se to događa u europskim PET CT centrima.

Zanemarena struka

Tadašnji direktor HZZO-a dr. Većeslav Bergman, kojeg je ministar smijenio u siječnju 2009. godine, kaže kako je HZZO sve ugovore sklapao na godinu dana, pa se isto odnosilo i na PET CT Medikola.

- Ugovor za 2008. godinu, koji sam potpisao, predviđao je da će Medikol za HZZO obaviti 4500 pregleda ili jedan promil od milijun stanovnika, baš kao što je to predložila struka. Nije dolazilo u obzir da se za svaki PET CT koji je Medikol namjeravao instalirati u Splitu, Rijeci i Osijeku obavlja još po 4500 pregleda, jer za to nije bilo potrebe. Što se događalo 2009. i prošle godine ne znam - objašnjava Bergman.

Uloga dr. Strizirepa

- Meni se činilo razumnim u to vrijeme riješiti problem PET CT pregleda, jer svakog sam dana imao barem dvije intervencije za takav pregled u inozemstvu koji je bio višestruko skuplji od 1500 eura, odnosno cijene koju je tada nudio Medikol. Ni na kraj pameti mi nije bilo da bi se to moglo izroditi u nešto potpuno neprihvatljivo - kaže Bergman.

Dodaje da se svih detalja ugovora ne sjeća jer je cijeli posao i pripremu ‘papira’ za Upravno vijeće HZZO-a radio sadašnji direktor Zavoda, a tadašnji Bergmanov pomoćnik dr. Tihomir Strizirep. Bergman tvrdi i da HZZO sve ugovore sklapa na godinu dana, pa se u posljednje dvije godine mogla mijenjati i cijena.

I tadašnji ravnatelj KB Sestara milosrdnica prof. dr. Radoslav Herman kaže kako u tom poslu nije bilo skrivenih namjera.

- Bila je to dobra prilika za bolnicu da dobije PET CT uređaj. Dugo smo se borili za njega, no nismo uspjeli. Kad nam je ministar Ljubičić ponudio da se useli Medikol, pristali smo, a sve je obavljeno transparentno i čisto - tvrdi prof. dr. Herman.

- Najamnina od samo 500 kuna, koja je određena Medikolu, možda će se činiti mala, ali činjenica je da je trebalo uložiti dosta novca kako bi prostor bi upotrebljiv - objašnjava dr. Herman.

Zračenje pacijenata

Naravno, javnost je najviše uznemirila mogućnost prekomjernog zračenja pacijenata. Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo tvrdi da Komora nije primila prijavu.

- Bit će teško dokazati zlouporabu. Pacijenta na PET CT ne može poslati jedan liječnik, već o tome odlučuje stručni konzilij nekoliko liječnika.

Unosni biznis: Hrvatska bolja i od Njemačke!

Osim pedesetak magnetskih rezonanci (MR), u državnim i privatnim klinikama ima i oko 130 uređaja za kompjutoriziranu tomografiju (CT), što znači da imamo gotovo 30 uređaja na milijun stanovnika i tu smo u bok s Belgijom koja ima 40 CT-a na isti broj stanovnika. Nešto bolji od Hrvatske još su samo Austrija s 31 uređajem, Island sa 27 i Luksemburg s 30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 19:27