ŠTO SE DOGODILO

Kako je Beroš nasjeo na lažnu vijest iz Rovinja: ‘Gledajte, podataka za gradove uopće nema...‘

Pokušali smo doznati što se dogodilo da je ministar zdravstva iznio pogrešan podatak o procijepljenosti
Vili Beroš
 Robert Fajt/Cropix, Zvonimir Barišin/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš prošle je srijede pohvalio Rovinj, odnosno njegove stanovnike koji su pokazali visok stupanj odgovornosti i procijepili 80 posto stanovništva. I zbilja, da je to tako bilo bi za pohvalu, ali ispostavilo se da je riječ o netočnoj informaciji, koju je za medije demantirao gradonačelnik Rovinja kazavši da je riječ o pogrešnom izračunu.

Iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo, za Jutarnji list su kazali kako informacija o procijepljenosti od 80 posto građana Rovinja nije podatak Nastavnog zavoda IŽ, jer se metodologija obrade podataka referira na županijskoj razini.

- Podatak je koliko iz gradske uprave Rovinja na osnovu podataka s lokalnih cijepnih punktova koje vodi Istarski domovi zdravlja - ispostava Rovinj. Po sadašnjoj metodologiji nema obrade podataka za razinu gradova u ovom trenutku - kaže ravnatelj istarskog ZZJZ Aleksandar Stojanović.

Ured gradonačelnika, pak, nedavno je izvijestio kako se prema službenim podacima, od 11. veljače 2021. do 24. lipnja 2021. u Ispostavi Rovinj cijepilo ukupno 11.414 građana; pritom je 6.853 građana primilo prvu dozu, dok se s obje cijepilo ukupno 4.561 osoba.

Kazali su i kako prema zadnjem popisu stanovništva Rovinj ima oko 14.500 građana, pa bi prema tome 11.414 cijepljenih doista bilo 80 posto ukupnog stanovništva, ali gradonačelnik Mario Paliaga kazao je kako ne zna otkud je Beroš izvukao taj postotak, jer je iz njegovog ureda nisu spominjali. Stvar je u tome da su u brojku od 11.414 cijepljenih uključeni i stanovnici okolnih općina koji su se cijepili u Rovinju. Nepoznato je i računaju li se u podacima o cijepljenima s jednom dozom i oni koji su primili obje ili se to brojke odnose isključivo na one koji još čekaju docjepljivanje drugom dozom, ali se ni u te podatke ne ubrajaju samo stanovnici Rovinja. Rovinj, dakle, ne stoji loše po procijepljenosti, ali nije ni blizu brojkama koje je iznio Beroš.

Iz Ministarstva zdravstva kažu da je ministar Vili Beroš koristio podatke o procijepljenosti Grada Rovinja na temelju njihovog službenog priopćenja te ih je komunicirao u dobroj namjeri. Bez obzira na nove informacije, ministar vjeruje da je Grad Rovinj i dalje dobar primjer odnosa gradske uprave i građana prema cijepljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:47