MUKE PO KOALICIJI

KAKO ĆE SDP SREDITI ODNOSE S KOALICIJSKIM PARTNERIMA: HNS i IDS, iako dobivaju manje, daju podršku Milanoviću za savez s Mostom

 Goran Šebelić/CROPIX

Do trenutka kad je Most pozvao HDZ da se opet vrati na razgovore situacija je bila prilično jasna. Zoran Milanović uspio je za koaliciju s Mostom pridobiti sve stranke unutar koalicije Hrvatska raste, a vrlo blizu tome je IDS, kao i većina (možda čak svih osmero) zastupnika nacionalnih manjina. Tako bi nova Vlada Republike Hrvatske imala podršku između 81 i 86 zastupnika, u neformalnim razgovorima potvrdila je nekolicina visokorangiranih političara s kojima smo jučer razgovarali za Jutarnji list.

Treći po snazi

Milanovićeva koalicija raspolaže sa 66 mandata (Hrvatska raste 56, Manjine 6, IDS 3 te Radimir Čačić), Most 15, a tu su Hrid i Drago Prgomet (3 mandata) i dvoje preostalih predstavnika manjina.

Hrvatska narodna stranka potpuno podržava sporazum, rekli su nam u HNS-u i dodali da su načelno spremni, umjesto dosadašnja četiri, ubuduće imati tri ministarstva. Znaju i koja: “ Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš su se dokazale i trebale bi ostati, a oko trećeg resora se možemo dogovoriti”.

U HNS-u će podsjetiti kako su oni doslovno dva dana nakon okončanja parlamentarnih izbora predložili da koalicija Hrvatska raste svu energiju uloži u sklapanje sporazuma s Mostom i formiranje nove Vlade koja će provesti reforme. Tada su najavili da su svjesni nove realnosti i HNS ne traži kao do sada četiri ministarstva i položaj prvog potpredsjednika Vlade. “To neka preuzme Most, a da Vesna Pusić treba ostati ministrica vanjskih poslova, predložili smo još 10. studenog”, podsjetio je dužnosnik Hrvatske narodne stranke.

Obrazlažu kako su treći po snazi u novoj vladinoj koaliciji jer uz devet zastupnika izabranih na listi Hrvatska raste, HNS ima i tri manjinska zastupnika ( Vladimira Bileka, Envera Kajtazija i Erminu Lekaj Prljaskaj),pa će u novom sazivu Sabora imati klub od 12 zastupnika, po snazi četvrti, iza SDP-a, HDZ-a i Mosta.

“Ako Most želi reformu lokalne uprave ili zdravstvenog sustava, odmah mogu preuzeti ministarstva uprave i zdravlja i krenuti u transformaciju sustava, i to s punom odgovornosti za provedbu reformske politike koju zagovaraju”, kažu u HNS-u.

Stabilna većina

Slično stajalište zastupaju Laburisti, čija je predsjednica Nansi Tireli prošlo tjedan pozvala Most da se priključi lijevo-liberalnoj koaliciji. Laburisti još ne znaju hoće li ući i u vladu, a u najboljem slučaju mogu računati na jedno ministarstvo.

Iako su donedavno u Istarskom demokratskom saboru bili izrazito rezervirani zbog najava iz Mosta kako Istra ne može biti regija, predsjednik stranke Boris Miletić jučer je za Jutarnji list podržao dogovor Milanović-Petrov uz objašnjenje da je konačno prekinuta pat-pozicija u formiranju vlade:

“Stabilna većina preduvjet je normalnom funkcioniranju zemlje, a to je minimum koji očekuju građani. IDS je podržao premijersku kandidaturu Zorana Milanovića i koaliciju Hrvatska raste nakon što smo usuglasili platformu za decentralizaciju Hrvatske, dobili garancije da Istra ostaje samostalna regija, odnosno županija i dogovorili realizaciju ključnih projekata za razvoj Istre”, rekao je Miletić.

Ali očito stiže novi premijer, a nisu poznata stajališta nove koalicije. Njih će (vladu i premijera) IDS podržati pod istim uvjetima koji su dogovoreni sa Zoranom Milanovićem, objasnio je šef IDS-a.

Isto tako, prilično je sigurno kako će manjinski zastupnici podržati vladinu koaliciju, neformalno su najavili neki njihovi zastupnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:36