BANKROT HDZ-A?

KAKO ĆE HDZ SKUPITI 30 MILIJUNA KUNA? ‘Dići ćemo kredit, smanjiti plaće, a bit će i otkaza’

Najjača oporbena stranka lani je poslovala s minusom od 5 mil. kuna, a većina prihoda bila je iz proračuna
Varazdin, 200214.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nazocio je 24. obljetnici HDZ-a u Varazdinskoj zupaniji.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Kako će HDZ platiti kaznu i vratiti državi 30-ak milijuna kuna postane li presuda u aferi Fimi-Media pravomoćna? Prijeti li im bankrot ili ih mogu izvući brojno članstvo i donatori, na što vrh stranke najviše i računa? Za sada u HDZ-u nemaju jasan plan kako vratiti taj novac. No, upućeni u zbivanja u stranci tvrde da priča s članstvom nije tako optimistična.

- Članarinama se može pokriti tek manji dio iznosa koji se duguje - kaže naš izvor. U prilog tome govore i podaci iz financijskog izvješća HDZ-a za prošlu godinu koji je objavljen na njihovim web-stranicama. Prema tim podacima, HDZ je od članarina i članskih doprinosa uprihodio oko 2,5 milijuna kuna, a od donacija 2,4 milijuna kuna.

Članovi jamci za kredit

Ukupan prihod prošle godine bio im je 40,6 milijuna, a rashod 45,9 milijuna kuna, što pokazuje da je HDZ tu godinu završio s minusom od 5,3 milijuna kuna. Najveći dio prihoda HDZ je ostvario iz državnog i lokalnih proračuna - oko 34,2 milijuna kuna.

Za plaćanje kazne i normalno funkcioniranje HDZ-u to, naravno, nije ni približno dovoljno. Dobro upućeni izvori iz stranke tvrde da to neće moći riješiti bez kredita.

- Mogli bi imati problema s podizanjem kredita s obzirom na situaciju, ali bilo bi najbolje da članovi Predsjedništva i zastupnici stave svoje nekretnine pod hipoteku i jamče za kredit - predložio je jučer jedan član stranke dodajući da su mnogi iz sadašnjeg vodstva bili uz Sanadera , pa je red da i oni participiraju.

Za plaće 6,5 mil. kuna

U HDZ-u ističu i kako bi morali ostvariti niz drugih ušteda da bi se izvukli.

- Vjerojatno bi morali smanjiti plaće, ali i otpustiti dio zaposlenih - kaže naš sugovornik i ističe da je, prema zadnjim informacijama, u HDZ-u trenutačno zaposleno 80-ak ljudi. Prošle godine u HDZ-u je, prema podacima, bilo 73 zaposlenih, a krajem 2012., prema podacima državne revizije, imali su 71 zaposlenika. Prema izvješću državne revizije, HDZ je u toj 2012. na plaće potrošio oko 6,5 milijuna kuna.

U stranci, kako smo čuli, smatraju kako bi se za stranku trebali “žrtvovati” i saborski zastupnici, a posebno europarlamentarci, s obzirom na njihova visoka primanja, jer bi se i od njih očekivalo da određenom mjesečnom svotom pomognu otplaćivati dug.

Ono što će HDZ-u olakšati plaćanje duga svakako je činjenica da će ga moći otplaćivati u ratama. Zgrada u kojoj je sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, procijenjena na 23 milijuna kuna, pod blokadom je i neće se moći prodati sve dok HDZ ne vrati novac.

Šef zamjeniku nije došao na promociju

“Sakupljači gelera” naslov je zbirke ratnih priča koju je danas u HND-u predstavio Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, inače poznati kirurg i dragovoljac Domovinskog rata. Riječ je o prvoj Prgometovoj knjizi koju je, kako je izjavio, napisao da “sačuva ratne događaje od zaborava”. Prihod od prodaje ići će u humanitarne svrhe. Zanimljivo je da se na promociji nije pojavio nitko od aktualnog vodstva HDZ-a uključujući šefa stranke Tomislava Karamarka. U punoj dvorani moglo se vidjeti tek nekoliko HDZ-ovih zastupnika - Vladimira Šeksa, Martinu Dalić, Darka Milinovića, Davora Božinovića, Branka Bačića i Gordana Jandrokovića. Među gostima su bili i Nikica Valentić, Ljilja Vokić, Darinko Kosor, Damir Krstičević, Mladen Pavić, Pavo Zubak, Đurđa Šušak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:28