VERZIJA BEZ HDZ-a

KAKO BI IZGLEDALA VLADA DA JE SVE OSTALO PO STAROM Petrov premijer, sva ključna ministarstva u rukama SDP-a, a najveći gubitnik ispao bi - HNS!

Po stavu nekih SDP-ovaca bilo bi nužno da Milanović preuzme funkciju predsjednika Sabora
 CROPIX

- Formiranje Vlade sa SDP-om, odnosno koalicijom Hrvatska raste nije dobro za Most. SDP je prevelika stranka za nas i mogli bi nas pojesti - naglas je u nedjelju prije podne razmišljala osoba iz Mosta. Kada smo pitali ima li Most stav o tome tko treba biti premijer, dobili smo odgovor da su suglasni kako tu dužnost treba preuzeti njihov čelnik Božo Petrov, premda se sam Petrov ne bi prihvatio te dužnosti jer ona podrazumijeva veliki zaokret u životu. Prije svega seljenje cijele obitelji u Zagreb, a u suprotnom odvajanje.

U SDP-u se tijekom prije podneva također razmišljalo o premijeru. U vrhu stranke su bili načisto s time da će podržati Petrova, a u slučaju da čelnik Mosta odbije preuzeti funkciju, u obzir im je dolazila druga osoba iz Mosta koja je dobila povjerenje građana na izborima. U neformalnom razgovoru s jednim od vodećih SDP-ovaca spominjala se mogućnost da za mandatara podrže Ivana Lovrinovića.

- Ne možemo podržati bilo koga. Premijer mora biti osoba koja ima neki kredibilitet i koja je prošla izbore - rekao je. Na pitanje kako će se raspodijeliti resori u Vladi nije imao jasan stav, osim da je trenutak kada u razgovore treba uključiti i HNS, pa je zato već ujutro bilo dogovoreno da će na nastavak pregovora između Mosta i koalicije Hrvatska raste uz SDP-ovu delegaciju doći i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

- Budući da će Most uzeti mjesto premijera koje im po izbornim rezultatima zapravo ne pripada, onda je logično da SDP preuzme najvažnija ministarstva - kazao je sugovornik iz SDP-a, ali nije želio govoriti koja ministarstva. Otvorilo se pitanje što bi u Vladi koalicije Hrvatska raste s Mostom radio Zoran Milanović. Po stavu nekih SDP-ovaca bilo bi nužno da preuzme funkciju predsjednika Sabora. Sve dok Most nije objavio da povlači ručnu na dogovor sa SDP-om, te da ipak ostavljaju otvoren prostor da se u razgovore o tripartitnoj Vladi vrati HDZ koji se već sam isključio, a potom ga je isključio i Božo Petrov, razmatrao se i omjer pri raspodjeli ministarstava između HNS-a i Mosta. Neki vjeruju kako bi jednaki broj ministarstava trebale dobiti obje stranke, i to zato što su na izborima osvojile približan broj mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:50