KAKO BARBA LUKU VRATITI IZ KYOTA?

Kako barba Luku vratiti iz Kyota: Autobusom do Osake, 15 sati leta do Istanbula i još 1362 km autom

Zbog vulkanskog pepela s Islanda hrvatska delegacija morala je potražiti drukčiji prijevoz. U operaciji povratka sudjeluje Sabor i tri veleposlanstva

ZAGREB - Hrvatska delegacija na čelu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem prošla je pravu putničku golgotu da bi se iz Japana, gdje je bila u petodnevnom službenom posjetu, vratila u Hrvatsku. Zbog zatvaranja zračnog prostora nad većim dijelom Europe delegacija je nakon 14-satnog leta avionom iz Osake sletjela u Istanbul, jednu od rijetkih otvorenih europskih zračnih luka. Potom su izaslanici sjeli u automobile i krenuli na avanturistički put prema Zagrebu dug 1362 kilometra. Ukupno će na putu provesti 30-ak sati.

- Iz Kyota smo trebali uzletjeti danas u jutro, po japanskom vremenu, prema Frankfurtu. No zbog zatvorenog zračnog prostora nad Europom rekli su nam da se let odgađa i da ćemo poletjeti iz Osake - prepričao nam je početak velike avanture Mirando Mrsić.

Puno se razmišljalo

Uz Luku Bebića i Vesnu Pusić on je treći član službene delegacije koja je bila u Japanu. S njima su i šefica protokola Marina Štancl, Marina Octenjak, predsjednikova savjetnica i prevoditeljica, te jedan pripadnik osiguranja.

Nakon što su proveli 14 sati u Kyotu, autobusom su otišli u Osaku, odakle su u 22 sata u subotu redovnom linijom poletjeli prema Istanbulu. Let je trajao 15 sati. U Istanbulu su delegaciju dočekali predstavnici našeg veleposlanstva u Ankari i konzulata u Istanbulu. Pitanje je bilo samo jedino: kako dalje? Razmišljalo se o letu avionom prema Rimu, pa avionom do Splita i autom do Zagreba ili avionom do Sarajeva pa dalje automobilom.

Iznimno naporan put

Nakon što se Bebić konzultirao s direktorom Croatia Airlinesa Ivanom Mišetićem, odustalo se od letenja i odlučeno je da se u Zagreb krene automobilima preko Turske, Bugarske i Srbije. Bez obzira na iznimno naporan put, Mrsić tvrdi kako se svi u delagaciji dobro osjećaju: “Kad idete kući, sve lakše podnesete. Mogu reći da je predsjednik Bebić dobro i da odlično podnosi ovo putovanje.”

Hrabra hrvatska delegacija prošla je rutom Istanbul - Plovdiv - Sofija - Danilovgrad - Niš - Beograd - Bajakovo - Zagreb. Kroz Tursku su prošli 260 kilometara, kroz Bugarsku 380, Srbiju 430 i nešto više od 300 km kroz Hrvatsku.

Veleposlanstvo na nogama

Tomislav Dragun, glasnogovornik MVP-a, rekao nam je da delegaciju na bugarsko-srpskoj granici dočekuju predstavnici našeg veleposlanstva iz Beograda koji će ih prebaciti u “svoje“ automobile. Može se očekivati da će na hrvatsko-srpskoj granici članove izaslanstva preuzeti osoblje Sabora da bi u Zagreb stigli poslije ponoći.

Sigurnosna pratnja kroz sve države

Delegaciji su na raspolaganje dana dva BMW-a. Jedan veleposlanstva u Ankari, a drugi konzulata u Istanbulu. S obzirom na mali broj ljudi u tim diplomatskim predstavništvima, jedan od vozač je diplomat iz Istanbula, a drugi je profesionalni vozač iz veleposlanstva u Ankari. Istovremeno je sa zemljama kroz koje delegacija prolazi dogovorena sigurnosna pratnja. Tako se ispred automobila u kojima su članovi delagacije vozi jedan automobil osiguranja.

Osiguranje na putu

Zbog visoke razine sastava delegacije ispred dva automobila kretalo se jedno vozilo iz osiguranja. S Turskom, Bugarskom i Srbijom dogovoreno je preuzimanje od njihovih policija

Članovi delegacije

S predsjednikom Sabora Lukom Bebićem u delegaciji su bili Vesna Pusić i Mirando Mrsić. S njima su još putovali šefica protokola Marina Štancl, predsjednikova savjetnica i prevoditeljica Marina Octenjak i jedan pripadnik osiguranja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:45