SABORNICI OPET U AKCIJI

Kajin traži da se 'Jadrankin zakon' skine s dnevnog reda

Vlada je predložila zakon o prodaji jeftinije struje mostarskom 'Alumuniju' kako bi se šibenski TLM-a opskrbio sirovinom za nastavak proizvodnje
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Utvrđivanjem dnevnog reda s više od 60 točaka danas ujutro započelo je prvo ovogodišnje zajedanje Sabora. Sjednica, 22. po redu, trebala bi trajati šest tjedana.

Prva točka dnevnog reda biti će prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije kojim vlada po hitnom postupku predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu.

Time Vlada želi omogućiti opskrbu mostarskog 'Alumunija' strujom i šibenskoga TLM-a sirovinom za nastavak proizvodnje.

S tom se točkom dnevnog reda nije složio IDS-ova Damir Kajin, navodeći kako se upravo zbog prodaje jeftinije struje mostarskom 'Aluminiju' kazneno tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka. Zatražio je i da se hitna rasprava makne s dnevnog reda.

- S jedne strane se ljude sudi, a sada njihovi nasljednici u Vladi predlažu odredbe da bi se činilo ono isto što su oni ranije činili - izjavio je Kajin dodavši kako je taj propis u javnosti poznatiji kao 'Jadrankin zakon'.

Na Kajinovu je repliku reagirala sama predsjednica Vlade, Jadranka Kosor, odbijajući sve navode IDS-ovca ustvrdivši kako niti jedna njegova primjedba nije činjenično utemeljena.

- Vlada želi da se ovaj zakon hitno donese jer se njime osigurava transparentnost poslovanja HEP-a, apsolutna zaštita države i radnih mjesta u HEP-u. Također, ako ste ga prozvali 'Jadrankin zakon' onda ga Jadranka čvrsto podupire - snažno je poručila premijerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:35