RAT UNUTAR HDZ-A

Kajin: Bandu treba potjerati na izbore! Ako se uskoro ne raspišu, od Hrvatske neće ostati ni kamen na kamenu

Od unutarstranačkog HDZ-ovog rata stradava Hrvatska, rekao je saborski zastupnik komentirajuči posljednji obračun Kosor-Šeks-Sanader i Sanaderov istup na konferenciji za novinare u Saboru
Pula, 260109.Damir Kajin (saborski zastupnik) na press konferenciji u prostorijama IDS-a. Tema press konferencije su Slovensko Hrvatski odnosi.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

PULA - Od unutarstranačkog HDZ-ovog rata stradava Hrvatska - kazao je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na konferenciji za novinare održanoj u subotu komentiravši posljednji obračun Kosor-Šeks-Sanader i Sanaderov istup na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je kako bi narod rekao, to je jedna banda,“ a bandu treba potjerati na izbore, jer ukoliko do izbora ne dođe i to relativno skoro, od ove zemlje neće ostati ni kamen na kamenu“. Ova vlast, dodao je, glumi predsjedništvo SFRJ pred raspad Jugoslavije. Ne bave se krizom, vode unutarstranački rat, bave se svime samo ne egzistencijom građana.

Upitao se saborski zastupnik IDS-a i što će nova vlast naslijediti. - Devastiranu zemlju, a mi ne možemo izbjeći MMF. To je gotova stvar, pitanje je samo da li će biti pozvan 2011. ili 2012. godine. Suština njegova dolaska ogledat će se u devalvaciji kune, a to će biti pakao za prezadužene građane te male gospodarstvenike i obrtnike - zaključio je Kajin. On je mišljenja da se ulazi u završnu bitku za HDZ.

- Opozicija nema ruku za rušenje Vlade, ali Sanader bi sa nekolicinom svojih spavača mogao i to učiniti već na glasanju o proračunu, iako je moj dojam da su Sanaderovi spavači do te mjere ucijenjeni da neće ni pisnuti. To je prvi razlog HDZ-ove nervoze. Drugi razlog se ogleda u tome što će nakon gubitka izbora aktualno vodstvo HDZ-a snositi posljedice svom članstvu i zato vodstvo HDZ-a želi eliminirati Ivu (političko-kazneno), a Ivo želi Jadranku vezati uz svoju sudbinu po načelu „kud Ivo tud i ja - ustvrdio je.

Teza da je HDZ u petak u Banskim dvorima raspravljao o proračunu, prema mišljenju Damira Kajina je neviđena floskula za maloumne, dodavši pritom da se „njihov“ proračun svodi na nova zaduženja. Treći razlog HDZ-ove zabrinutosti Sanaderovim nastupim ogleda se u tome, kaže Kajin, što HDZ-u izmiče najjača poluga vlasti, a to je pravosuđe. Ono mora, kaže, biti 100 posto neovisno.

- Ono čega se naročito valja plašiti je da se ne instrumentalizira pravosuđe. Time bi se Hrvatska vratila u '71. s time da će posljedice biti gore nego '71. jer je tada ekonomija bila „na vrhuncu“, a danas je država pred bankrotom, a ekonomija napuknuta pred raspadom. Nesporno je da je dio hrvatskog pravosuđa ovisan o politici, pa i kaptalu, kao i HRT, ali to ne znači da u pravosuđu kao ni na HRT-u nema profesionalnih i vjerodostojnih tužitelja, sudaca, novinara i oni moraju progovarati o tim pojavama svojih institucija - rekao je Damir Kajin.

Prema njegovim riječima ovo nije početak kraja, već kraj jednog sustava kvazidemokratskog vladanja baziranog na ovisnim medijima, ucijenjenim pojedincima, korupciji, nepotizmu, neradu.

- Ne treba nam Ivo da nas prosvijetli da je ovo kraj. U srpnju 2009. sam rekao: „Nije mogao uspjeti Ivo, ne mogu uspjeti ni ostaci ostataka Ivine vlasti“. Zajednica je urušena i građani imaju pravo na izbore. Opozicija će se naći u ponedjeljak 08. studenog u Zagrebu - u prostorijama SDP-a i narodu valja reći istinu, bez farbanja, bez prodavanja magle, da bez bolnih rezova i odricanja ne može više dalje - zaključio je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30