DINAMOVA LEGENDA

‘Kada sam odbio 150.000 eura ‘na crno‘, Mamić mi je rekao da nisam normalan, da sam monstrum...‘

Nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za izvlačenje 19,1 milijun eura iz Dinama
 Duje Klaric/Cropix

"Zdravko Mamić mi je jednom, na aerodromu, tijekom reprezentativne akcije, neslužbeno predložio da se nagodimo, da ja povučem tužbu protiv Dinama i ponudio mi je 150.000 eura, a ja sam mu odgovorio da to nije korektna ponuda. On mi je na to rekao da nisam normalan, da mu je to teško isplatiti, da ga puno košta...", prisjetio se Dražen Ladić, bivši vratar Dinama i hrvatske nogometne reprezentacija na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za nezakonito izvlačenje 19,1 milijun eura iz Dinama, koje se vodi na Županijskom sudu u Osijeku.

Tamo je nakon dva mjeseca ljetne stanke nastavljen ovaj veliki kazneni postupak.

Dinamovo dualno poslovanje

Ladić je, naime, 2002. godine podnio tužbu protiv Dinama zbog toga što mu nisu isplatili dug od 400.000 eura na ime njegovog posljednjeg ugovora s klubom u kojem je proveo punih 14 godina i dosegao, vjerojatno svima nedostižnih, rekordnih 802 nastupa za ‘modre‘.

Taj zadnji ugovor potpisao je 1999. godine s tadašnjim predsjednikom Zlatkom Canjugom, međutim, nova uprava koja je došla nakon Canjuge, a u kojoj je bio i Zdravko Mamić nije htjela platiti Ladiću, kao i još nekim igračima poput Roberta Prosinečkog, Gorana Jurića, Joška Jeličića, Igora Cvitanovića...

Smatrali su, naime, da im nisu ništa dužni, vadeći se na činjenicu da su potpisali ugovore s pravnim subjektom koji oni nisu naslijedili.

image

Dražen Ladić svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku

Nikola Patković/Jutarnji list

Dinamo je, kao što smo na ovo suđenju već naučili krajem 90-ih i početkom 00-tih godina funkcionirao dualno, kao udruga građana i kao dioničko društvo, a onda su, kada je dug kluba dosegao 300 milijuna kuna, jednu pravnu osobu likvidirali, a s drugom nastavili funkcionirati kao da se ništa nije dogodilo, pri čemu nisu priznavali naslijeđene dugove. Stoga je dio igrača, među kojima i ranije spomenuti, pokrenulo sudske tužbe protiv kluba.

- U mom slučaju spor je trajao 17 godina, tijekom kojih je bilo raznih makinacija od strane kluba u smislu odugovlačenja postupka, traženja izuzeća sudaca..., sve dok 2019. godine nije donesena pravomoćna presuda.

Klub je smatrao da oni nisu dužni to platiti, jer je jedno vrijeme funkcionirao kroz dvije pravne osobe, kao udruga građana i kao dioničko društvo, a ja sam imao ugovor s udrugom građana - objasnio je Ladić, koji je na kraju postupka s kamatama naplatio oko milijun eura. Rekao je i da o tom dugu nije službeno razgovarao ni s kim iz kluba.

- Dano mi je do znanja da klub to neće platiti i da idem preko suda ako se želim naplatiti - kazao je Ladić. No, Zdravko Mamić mu je jednom neslužbeno ponudio nagodbu na prije spomenutih 150.000 eura, što je ovaj odbio.

Ladić se na sudu nije mogao sjetiti što mu je Mamić predložio o načinu isplate ponuđene nagodbe, pa mu je USKOK-ov tužitelj Sven Mišković pročitao dio iskaza iz istrage, kada je rekao kako mu je Mamić kazao da mu je spreman isplatiti 150.000 eura na crno, što je ovaj odbio, pa ga je Mamić nazvao monstrumom.

- Ne mogu se točno sjetiti što mi je Mamić sve tada rekao, ali znam da sam očekivao da mi se plati na račun - odgovorio je Ladić. Dodao je i da mu nitko nije predlagao da preuzme od njega to potraživanje od Dinama.

Inače, Zdravka Mamića se, među ostalim, tereti da je sa suoptuženima Damirom Vrbanovićem i svojim sinom Marijem Mamićem, vlasnikom društva Real Sports Management Limited, ponudio igračima koji su tužili klub da će im u gotovini isplatiti određene novčane iznose u zamjenu za povlačenje tužbi.

Tako je Jeličiću ponuđeno 844.050 eura, Juriću 50.000 eura, a Ladiću 150.000 eura. Jeličić i Jurić su na to, prema optužnici, pristali i novac im je isplaćen "od strane neutvrđenih osoba", dok je Ladić odbio.

Na upit Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića, rekao je da nije imao saznanja da Dinamo funkcionira dualno te da radi i kao dioničko društvo. Što se tiče Mamićeve ponude, kazao je da vjeruje kako je on "imao želju riješiti taj spor, jer je on bio medijski jako eksponiran, a vjerojatno je htio i ostvariti bolju poziciju za Dinamo." No, njemu je to bilo neprihvatljivo, a o odnosu s Mamićem rekao je i sljedeće.

image

Nenad Bjelica svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku

Nikola Patković/Jutarnji list

- Svi koji ga poznaju, znaju i da razgovori sa Zdravkom prvo idu lijepo i počinju s ‘‘ljubavi‘‘, a onda završe drugačije - zaključio je Ladić.

Bjelica skautirao za Marija Mamića

Svjedočili su i bivši trener Dinama Nenad Bjelica i njegova supruga Senka, a na okolnosti ugovora koji je Bjelica imao s Marijem Mamićem za skautiranje igrača na prostoru bivše Jugoslavije.

- S Marijem Mamićem sam imao poslovni odnos. Radio sam za njega skautiranje igrača na prostoru bivše države što je trajalo 1,5-2 godine, a to je bila i neka naznaka za moj potencijalni posao u Dinamu. Suradnja je bila korektna i sve mi je plaćeno na zajednički račun koji smo supruga i ja imali otvoren u jednoj švicarskoj banci - rekao je Bjelica, dodavši i kako nije Mariju Mamiću prodao svoja prava imidža.

Tužitelj Mišković predočio mu je preslike dviju uplatnica Mamićeve tvrtke na po 20.000 eura. Za prvu je rekao da se ne sjeća da ju je prije vidio, a za drugu da je to naknada prema ugovoru koji su imali. Njegova supruga Senka potvrdila je da je na njihov račun uplaćen novac za usluge skautiranja igrača, ali ne zna s kojim je od Mamića taj ugovor bio potpisan.

Inače, Zoran Mamić napokon si je našao novog odvjetnika. Punomoć je dao Šimi Mataku, koji je odmah tražio odgodu rasprave na dva i pol mjeseca kako bi se, kako je rekao, kvalitetno upoznao s predmetom, a budući da mu je punomoć potpisana u petak. Tražio je i da se odmah razriješi Alana Čurika, Zoranovog branitelja po službenoj dužnosti.

- Moj branjenik i kolega koji ga brani po službenoj dužnosti nisu uopće u kontaktu. Štoviše, on je protiv kolege Čurika podnio disciplinsku prijavu i njihov je odnos trajno narušen - kazao je Matak. Njegovu prijedlogu se usprotivio tužitelj Mišković, kazavši da za odgodom nema potrebe, jer za taj dan predviđeni svjedoci nemaju nikakve veze sa Zoranom Mamićem. Sudsko vijeće odbilo je Matakov prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 15:00