PREGOVORI SU PRI KRAJU

Kada ćemo na birališta? U HDZ-u razmišljaju o 2. listopadu

Aktualizira se pitanje određivanja datuma izbora. Predsjednik Josipović bi volio da izbori budu prije referenduma o EU, a premijerka Kosor dosad se nije precizno izjasnila kad će građani Hrvatske na birališta
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Kako je sve izvjesnije da bi pristupne progovore Hrvatska mogla okončati do kraja lipnja, aktualizira se pitanje određivanja datuma održavanja izbora. Datum izbora u rukama je vladajuće većine, a premijerka Kosor dosad se nije precizno izjasnila kad će građani Hrvatske na birališta.

U više je navrata izjavila da će izbori biti do kraja godine, čime je isključila spekulacije prema kojima HDZ izbore kani odlagati do krajnjeg mogućeg zakonskog roka, tj. do sredine veljače 2012.

Predsjednik Ivo Josipović danas je u Bruxellesu ponovio već poznati stav kao bi volio da se izbori održe prije referenduma o ulasku u EU. Po povratku iz Bruxellesa u izjavi Jutarnjem listu obrazložio je: - Dva su razloga, kazao je, zbog kojih je važno da se na referendum ide poslije izbora, a ne prije njih. Očito je da je podrška ulasku u EU u Hrvatskoj većinska, ali ne i takva da bismo na referendum mogli ići sasvim mirno.

Dakle, za uspjeh referenduma bit će potrebna puna podrška prije svega onih stranaka koje su od početka i dosljedno zagovarale ulazak Hrvatske u EU. Ako pripreme za referendum dolaze u vrijeme predizborne kampanje, stranke neće biti fokusirane na referendum za EU.

Drugi razlog zbog kojeg mislim da se izbori moraju održati prije referenduma je taj što referendum često nije samo izjašnjavanje građana o predmetu referenduma već na nesvjesnoj, a dijelom i na svjesnoj razini, i izjašnjavanje o aktualnoj vladi ili nekoj političkoj opciji.

Mislim da se ne bismo smjeli dovesti u situaciju da se građani na referendumu o ulasku u EU izjašnjavaju protiv ove ili one političke stranke. Bez obzira koja će politička opcija na izborima pobijediti, mislim da je dobro da u kampanju za referendum uđemo s vladom koje je nova i i neupitna, ustvrdio je Josipović.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

HDZ razmišlja o 2. listopadu

U vladajućoj koaliciji postoje oprečna stajališta o tome kada valja raspisati izbore. Dio vodećih političara HDZ-a smatra da je za njihovu stranku najbolje da se izbori održe što prije, ako je moguće već 2. listopada.

U to vrijeme, smatraju, javnost će još biti pod dojmom uspješnog dovršetka pregovora s EU te zaokupljena završnim pripremama za potpisivanje pristupnog ugovora, što će većina građana s pravom tumačiti kao velik politički i osobni trijumf premijerke Jadranke Kosor. Uz to, ovogodišnja turistička sezona bit će najuspješnija do sada, što znači da će se u državnu blagajnu sliti milijarde eura koje će osigurati ekonomski i financijski relativno mirnu jesen.

Tradicionalno biračko tijelo HDZ-a u Dalmaciji bit će, pak, iznimno zadovoljno prihodima koje će ostvariti tijekom ljeta, a taj financijski uspjeh osjetit će se i u drugim dijelovima države. Osim toga, doći će i do oporavka hrvatskog gospodarstva te stvaranja pozitivnog i optimističnog ozračja u državi.

I na kraju, premda ne i manje važno, očekuje se da će se baš u to vrijeme voditi sudski proces Radimiru Čačiću zbog prometne nesreće u Mađarskoj . Budući da je riječ o jednom od najvažnijih političara Kukuriku koalicije, to će suđenje javnost pomno pratiti i sasvim je izvjesno da će, zbog dvoje smrtno stradalih putnika, bitno smanjiti rejting ne samo HNS-a nego i SDP-a.

Premda postoje i zagovornici ideje da se maksimalno iskoristi ustavni rok koji predviđa da se izbori mogu održati do kraja veljače sljedeće godine, ipak u vrhu HDZ-a smatraju da na izbore valja ići u ranu jesen dok će se još slaviti uspješan završetak pregovora s EU te uživati u plodovima sjajne turističke sezone. (I. Alborghetti)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:44