NAJPRAVEDNIJI POSTUPAK

'KAD SE NEKI ZASTUPNIK IZBACI NEKA STRANKA U PRORAČUN VRATI NOVAC!' Prijedlog Jadranke Kosor

Zagreb, 131212.Sabor.Nastavak sjednice Sabora o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se dopusta izmjenama zakona objava Registra branitelja.Na fotografiji: Jadranka Kosor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor najavila je danas pokretanje inicijative za izmjenu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojom bi se, u slučaju da neki zastupnik napusti stranku ili iz nje bude izbačen, novac koji je stranka dobila za njega, morao vratiti u državni proračun.

"Na državnoj se razini za zastupnika ove godine daje 325.725 kuna, odnosno deset posto više za zastupnicu, a ako se zbog odlaska ili isključenja broj zastupnika u nekom klubu smanji novac i dalje ostaje tom klubu", ustvrdila je Kosor na konferenciji za novinare, ocjenivši to nelogičnim.

Riječ je o puno novaca i zašto se ta sredstva ne bi vraćala u proračun i primjerice preusmjerila za sklonište za žene žrtve nasilja, zapitala se.

Na upit kako se takve inicijative sjetila sada, a ne dok je bila premijerka uzvratila je kako "tada nije uočila taj detalj u zakonu".

Također je najavila da će u okviru inicijativa koje pokreće s Klubom zastupnika HGS-a, predložiti i izmjene Kaznenog zakona u kojem više nema kategorije nasilničkog ponašanja u obitelji, zbog čega, tvrdi, zastaju neki sudski procesi.

Predložit će i da u Odboru za europske poslove, koji bi trebao nadzirati suradnju vlade i Sabora u europskim poslovima, sjede predstavnici svih klubova u Saboru, a ne da on bude "odbor u kojem će se nadjačavati najjači".

Upitana kako se osjeća danas na 24. obljetnicu osnutka HDZ-a uzvratila je kako je za nju danas običan radni dan.

Puno joj je teže, priznala je, bilo prošle godine kada je vodstvo HDZ-a, iako je još bila članica stranke, nije pozvalo na svečanu sjednicu, nego tek na nogometnu utakmicu.

Najavila je i skoru kavu s Milanom Kujundžićem, koji je nedavno napustio HDZ , dodavši kako to nisu susreti iz kojih bi se trebalo bilo što očekivati.

"Ja sam uvijek da se kave popiju", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:32