VODOSTAJ U PADU

JUTRO DONIJELO OLAKŠANJE POPLAVLJENOM METKOVIĆU Neretva niža za 30 centimetara

METKOVIĆ - Jutro je donijelo olakšanje na poplavljenim područjima u Metkoviću. Vodostaj Neretve opada i za tridesetak centimetara je niži u usporedbi sa prethodnim danima. Na desnoj strani grada poplavljene su sve ulice, na kojima je mjestimično i do pola metra vode. Poučeni ranijim iskustvima sa poplavama, ljudi su kuće ogradili vrećama pijeska, kako bi spriječili prodiranje vode unutra. Prometnica Metković-Vid i dalje je pod vodom pa stanovnici prigradskih naselja Vida i Pruda do Metkovića moraju putovati preko Hercegovine. Zbog poplava zatvoren je i granični prijelaz Gabela Polje.

Prema informacijama stožera za zaštitu i spašavanje grada Metkovića do sada je više od 15 kuća poplavljeno, a u neposrednoj opasnosti je još oko 60 kuća u Zagrebačkoj ulici, Ulici Matije Gupca, Ulici neretvanskih gusara te Put Vida. Djelatnici JVP ispumpavaju vodu na više lokacija te se dijele pijesak i vreće, priopćeno je iz stožera.

Iako Neretva na mjernom mjestu kod mosta u Metkoviću od ranih jutarnjih sati stagnira, voda sa poplavljenih područja teško se povlači jer se močvarom razlijeva rječica Norin, koja se zbog visokog vodostaja ne može ulijevati u Neretvu. Stoga stanovnici desne strane grada ne mogu biti mirni jer njihova jer stanje na terenu osim kiše i juga ovisi od količine ispuštene vode iz prepunih hidroakumulacija na Neretvi.

Pratimo situaciju sa kolegama iz Hercegovine i ne očekujemo veće probleme-izjavio je voditelj Hrvatskih voda, Joško Erceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:00