EKSKLUZIVNO

JUTARNJI U KITZBÜHELU Orešković u Kempinskom s financijskom elitom: Ovi bi sastanci moglibiti prekretnica za hrvatsku ekonomiju

 Boris Kovačev / EPH

Večer uoči konferencije međunarodnih investitora, koja se u četvrtak održava u snijegom prekrivenom austrijskom Kitzbühelu, mandatar buduće hrvatske Vlade Tihomir Orešković proveo je u neformalnim razgovorima s drugim uzvanicima, predstavnicima banaka, investicijskih fondova i drugih financijskih institucija, od kojih su neke vlasnici hrvatskog duga. Koliko se u srijedu malo iza 21 sat moglo vidjeti kroz velike staklene stijene restorana u luksuznom hotelu Kempinski, u mondenom austrijskom skijalištu, Orešković je od svih za stolom najviše govorio.

Ne večeri je bio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji nije bio raspoložen za davanje izjava, odnosno barem nam je tako kazala predstavnica organizatora konferencije bankarske grupacije UniCredit. Dama, koja nam je kazala da je došla iz New Yorka, prenijela je guverneru Vujčiću poruku da bismo htjeli s njime razgovarati. Objasnila nam je kako nije uobičajeno da sudionici konferencije za vrijeme njezina trajanja daju ikakve izjave i da je skup, koji se već tradicionalno početkom siječnja svake godine održava u svjetski poznatom austrijskom skijalištu, strogo zatvoren za javnost. U društvu mandatara Tihomira Oreškovića sinoć su viđeni utjecajni strani investitori i predstavnici banaka, među kojima predsjednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

Skup je započeo opušteno, druženjem uz austrijske kulinarske specijalitete servirane na bogatom švedskom stolu, a nastavlja se u četvrtak u mnogo formalnijem tonu. Okuplja, među ostalima, i predstavnike vlada zemalja jugoistočne Europe, koji se sastaju s kupcima državnih dugova. Sve se održava u otmjenim prostorijama hotela domaćina susreta koji je smješten na osami, podalje od turističke vreve, u bajkovitom snježnom alpskom ambijentu, u malom mjestu pokraj Kitzbühela. U srijedu navečer su, uz Oreškovića i Vujčića, u hotel stigli i predstavnici nekoliko hrvatskih banaka i financijskih institucija.

Ovo je ujedno i prvi međunarodni skup na kojem Tihomir Orešković predstavlja Hrvatsku, dok na domaćem terenu još traju pregovori o sastavljanju Vlade kojom bi trebao predsjedati. Uoči odlaska kazao je kako će u Kitzbühelu biti predstavnici 8 do 10 najvećih investitora, koji drže 80 posto hrvatskoga duga te ga stoga zanima što oni imaju reći. I on će im, dodao je, iznijeti svoje ideje, a sve u cilju da se dug smanji i poboljša hrvatski kreditni rejting.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:22