SPOR OKO RAFINERIJE

JUTARNJI OTKRIVA Vlada dala naputak za glasovanje: 'Ne gasiti Sisak!'

To će biti glavna uputa koju će, u ime Vlade, članovima NO-a Ine poslati Vrdoljak
 Ranko Suvar / CROPIX

Na današnjoj sjednici Uprave Ine njeni hrvatski članovi usprotivit će se prijedlogu o zatvaranju Rafinerije u Sisku, doznaje Jutarnji list. Prema našim informacijama, Vlada će, točnije Ministarstvo gospodarstva poslati takve upute hrvatskim članovima NO-a Ine. Nekoliko je argumenata za takav stav Vrdoljakova Ministarstva. Analiza koja je napravljena unutar tvrtke o stanju i perspektivama sisačke Rafinerije je nekvalitetna i nije dobra podloga za donošenje tako važne odluke.

Nadalje, smatra se da je odluka protuzakonita jer je u suprotnosti s člankom 4 Zakona o energiji u kojem se navodi da su rafinerije objekti od posebnog interesa za državu i da je obveza vlasnika ulaganje u njihovu tehnološku obnovu. Osim toga, odluka o gašenju Rafinerije bila bi u potpunoj suprotnosti s važećom strategijom poslovanja Ine u kojoj se navodi da je sisačka Rafinerija važan segment u poslovanju tvrtke.

Naši sugovornici stoga smatraju da bi Uprava prije svega trebala promijeniti strategiju kompanije, napraviti novu analizu poslovanja Rafinerije i tek potom razmotriti što učiniti u budućnosti. Kako doznajemo, hrvatski članovi Uprave imaju za svoje stavove podršku Ministarstva gospodarstva, a kako je ono od Vlade određeno za formuliranje politike prema Ini, smatra se da ima i podršku premijerova kabineta te predsjednika države.

S obzirom na ovakva stajališta, može se očekivati da će, ako dođe do glasanja o gašenju Rafinerije, presuditi dvostruki glas predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta.

Jučer se u mađarskim medijima oglasio i glavni izvršni direktor MOL-a József Molnár, koji je rekao da MOL podržava odluke Uprave Ine koje su u najboljem poslovnom interesu Ine. Uostalom, tvrdi on, na to ih obvezuje odluka Međunarodnog arbitražnog suda. Molnar se potom žestoko obrušio na ministra Vrdoljaka i njegove izjave da je protiv gašenja sisačke Rafinerije.

Predbacuje Vrdoljaku da više od godinu dana očekuju ozbiljan razgovor o poslovanju rafinerija, ali da Vrdoljaka jedino zanima kako srušiti Upravu Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:42