KORUPCIJA

Jutarnji otkriva skandal na FER-u: 'Ili radi u firmi profesora ili nemaš budućnost na fakultetu'

 Nina Đurđević / CROPIX

ZAGREB - Ni Fakultet eletrotehnike i računarstva u Zagrebu, jedan od najcjenjenijih fakulteta u državi, nije imun na diskriminaciju i korupciju. Ponukan inicijativom Jutarnjeg lista da studenti i zaposlenici fakulteta prijave nepravilnosti koje su iskusili na vlastitoj koži, javio se bivši zaposlenik FER-a.

Nakon pisanja Jutarnjeg reagirao ministar: 'Moramo stati na kraj korupciji na hrvatskim fakultetima!'

Rad za privatnu tvrtku

- Kroz desetak godina staža na FER-u naletio sam na toliko nepravilnosti, a čuo za još više, da ne znam odakle početi. Moja je velika želja da se računarstvo i generalno tehnološki fakulteti u Hrvatskoj dignu na svjetsku razinu. To se može samo kroz suradnju i ispravljanje nepravilnosti - počinje bivši FER-ovac. Među nepravilnostima naš sugovornik ističe onu o pronevjeri novca na fakultetu, odnosno o tome kako su neki profesori imali vlastite tvrtke za koje su “fušarili” neki profesori i studenti.

Korupcija na Sveučilištu: Ispovijest studenata. Profesor: 'Želite prolaz? Uzmite instrukcije kod mog kolege'

- Dugogodišnji profesor Mario Žagar ima tvrtku u kojoj su radili brojni znanstveni novaci i profesori FER-a. Te profesore i znanstvene novake plaćala je država. Oni su primali plaću, ali su umjesto da rade za znanost i da predaju na raznim katedrama, radili za njegovu privatnu tvrtku - tvrdi naš sugovornik.

Direktor od 2005.

Profesor Žagar je, prema internetskom portalu Poslovna.hr, od 1999. do 2001. bio osnivač i jedini član Uprave tvrtke Amphinicy, da bi 2005. postao direktor. Tvrtka je specijalizirana za razvoj kompleksnih softverskih sustava, a specijalnost joj je bila izrada softverskih rješenja za satelite. Tvrtka i danas posluje, njihovi stručnjaci glavni su partner za izradu softvera najveće satelitske agencije na svijetu, SES Astre, no sjedište više nije na FER-u.

- Na FER-u je u isto vrijeme tvrtku imao i profesor Mario Kovač, koji je također uzimao novake i profesore. Zbog toga je na zavodu vladala nezdrava atmosfera jer su oba profesora forsirala asistente i docente da rade ili za jednu ili za drugu tvrtku. Za one koji nisu htjeli fušariti u jednoj od te dvije tvrtke generalno se znalo da nemaju budućnosti na zavodu - kaže bivši zaposlenik FER-a.

Osim tog potencijalnog sukoba interesa, bivši zaposlenik optužuje prof. Žagara i za nepotizam. Naime, na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo zaposlen je Žagarov sin Martin, i to kao znanstveni novak - viši asistent.

- Glatko je zaposlio sina nauštrb drugog kandidata koji je vjerojatno imao bolje kvalifikacije. Naime, Martin baš i nije bio briljantan student - tvrdi taj bivši zaposlenik.

Prof. Žagar jučer nije želio razgovarati o optužbama.

- Zaista ne razumijem što sada vi hoćete od mene - bila je njegova prva reakcija.

- Jeste li imali na fakultetu svoju privatnu tvrtku u kojoj su radili znanstveni novaci i profesori koje plaća država - pitali smo.

Odbio susret

- Ne želim se spuštati na tu razinu niti o tome želim preko telefona - odgovorio je i odbio našu zamolbu da se nađemo na Fakultetu.

Mario Kovač, drugi prozvani profesor, kaže da su to sve priče zlonamjernih i frustriranih ljudi koji zbog neznanja nisu mogli ostati na fakultetu te da nikada nije imao tvrtku sa sjedištem na fakultetu niti je itko od profesora i novaka radio za njega.

- Ali po meni to nije nimalo čudna stvar. Baš zbog slabe suradnje hrvatskih fakulteta s tvrtkama naša je industrija tu gdje je. Vani imate fakultete poput Harvarda i Cambridgea, ali i mnogih drugih koji surađuju s raznim, velikim tvrkama koje sveučilišta podupiru i tako pokreću privredu - kaže Kovač.

Sukob interesa

- Ali smatrate li da se radi o sukobu interesa ako fakultet surađuje s tvrtkom čiji je vlasnik profesor koji tamo prima plaću - pitamo.

- Profesor koji ima tvrtku puno bolje može prenijeti znanje studentima. Zamislite da neki kipar predaje studentima a nikakav kip nije napravio? Ili da netko predaje o brodovima a nikad nije bio na brodu - smatra Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:16