PREMIJERI NA TELEFONU

JUTARNJI OTKRIVA SADRŽAJ RAZGOVORA Milanović je s Vučićem o izbjeglicama pričao dugo, evo što mu je ponudio

Bio je to prvi međusobni razgovor dvojice premijera od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj
 CROPIX

U utorak poslijepodne, prvi put otkad je počela izbjeglička kriza razgovarali su hrvatski premijer Zoran Milanović i srbijanski Aleksandar Vučić.

Razgovor je, kako doznajemo od visokog vladinog dužnosnika, trajao dugo, a uslijedio je nakon Vladine odluke da se kroz granični prijelaz na Bajakovu propuštaju kamioni s kvarljivom robom.

Naš sugovornik kaže da su Milanović i Vučić razgovarali o kretanju izbjeglica kroz Srbiju. U razgovoru se Vučić požalio kako je teško transportirati izbjeglice pa mu je Milanović u jednom trenutku predložio da će Hrvatska, ako treba, poslati autobuse na granicu s Makedonijom i pomoći da ih se transportira prema granici s Mađarskom, ali i dijelom i prema Hrvatskoj.

Vučić na to nije ništa konkretno rekao. Milanoviću je tek obećao da će učiniti sve što može da se dio izbjeglica preusmjerava i prema Mađarskoj.

Naš sugovornik kaže da sve informacije koje dolaze iz Srbije govore kako njihove vlasti uopće nemaju kontrolu nad izbjeglicama i njihovim kretanjem, nego ih puštaju da sami iz južne Srbije idu prema Beogradu, a od tamo ih se usmjerava na hrvatsku granicu.

Dok lutaju južnom Srbijom, lokalno stanovništvo im naplaćuje prijevoz, hranu, spavaju posvuda pa čak i po grobljima.

Na pitanje je li točna informacija da je Hrvatska počela propuštati sve kamione, a ne samo one s kvarljivom robom, Vladin dužnosnik kaže da to nije točno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:55