SVI SU NA SLOBODI

JUTARNJI OTKRIVA Nakon šest godina iz zatvora izašao i Ico Mateković, posljednji otmičar Zagorčeva sina

Ivan Ico Mateković prošli je petak uvjetno pušten na slobodu
 Damjan Tadić/CROPIX

Ivan Ico Mateković, kojemu je u prosincu 2007. pravomoćno potvrđena presuda na sedam godina zatvora zbog otmice tada maloljetnog sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca , prošli je petak uvjetno pušten na slobodu, i to 11 mjeseci prije isteka kazne.

Bio je prvooptuženi

Zbog obveze redovitog javljanja sucu izvršenja Mateković se jučer prvi put javio na Županijski sud kako bi ispunio taj zadatak. Nije imao komentar za medije. U zatvoru se našao nakon sudskog procesa u kojemu je kao prvooptuženi član deseteročlane skupine u prosincu 2007. odlukom Vrhovnog suda osuđen na sedam godina zatvora. Hrvoju Petraču tada je potvrđena presuda na šest godina, a ostali članovi skupine dobili su redom: Siniša Ježovita 3 godine i 3 mjeseca, Stevo Smrček 3 godine i 3 mjeseca, Marinko Gošuljević 3,5 godina, jednako kao i Ivan Bastalić, a Libero Mateković jednu godinu, isto kao i Dario Jajić. Nikola Mateković kažnjen je sa 18 mjeseci zatvora. Novica Petrač za isto je djelo osuđen na 3,5 godina, ali je također četiri mjeseca prije isteka kazne pušten na uvjetnu slobodu.

Zagorčev maloljetni sin Tomislav (17) otet je ispred svoje kuće na Pantovčaku 23. veljače 2004. godine, a pušten je poslije četiri dana kad je, nakon brojnih peripetija, njegov otac otmičarima platio 750.000 eura, polovinu traženog iznosa.

Skupina je uhićena i osuđena godinu dana poslije, a Vrhovni je sud potvrdio prvostupanjsku presudu.

Bili su u bijegu

Hrvoje Petrač i Ico Mateković bili su u bijegu pa im je suđeno u odsutnosti. Zbog toga su imali pravo na ponovljeno suđenje, ali im je dosuđena ista kazna na Županijskom sudu, što je također potvrdio Vrhovni sud. Novica Petrač pušten je u travnju 2007. godine, a mediji su zabilježili njegov prvi dan na slobodi. S braćom i prijateljima izlazak je proslavio u kafiću Down Town u Teslinoj ulici. Ispričao je kako je nakon izlaska prvo sat i pol proveo u kadi, a onda s majkom otišao u crkvu. Ustvrdio je da se Zagreb tijekom njegova izbivanja promijenio nabolje te da ga sada mora ponovno upoznati.

Ostale aktere otmice u medijima se spominjalo rjeđe. Marinko Gošuljević je još 2002. bio oslobođen optužbe za pokušaj pljačke poslovnice Varaždinske banke u Varaždinskim toplicama i za pokušaj ubojstva policajca. Sud tada nije vjerovao prepoznavanju policajaca. Među ostalim, policija je tada otkrila da Gošuljević posjeduje više od 20 različitih vrsta pištolja. Kazna mu je istekla u svibnju 2007. godine. Siniša Ježovita, pisalo se, boluje od PTSP-a i živio je od 3000 kuna mirovine koju je zaradio kao pripadnik Gromova od 1991. do 1995. Kazna mu je istekla u ožujku 2007. godine. U ožujku 2010. prijavljen je zbog bespravne gradnje. Gospodarski odjel Policijske uprave splitske zaključio je da je nastavio s gradnjom apartmana u Bolu na Braču, unatoč rješenju građevinske inspekcije koja je zatvorila gradilište. Smrček ima završenu srednju metalsku školu i povremeno se bavi strojobravarskim poslovima. Kazna za otmicu istekla mu je krajem 2006., ali je bio zadržan zbog drugog kaznenog djela.

Nikola Mateković odslužio je svoju 18-mjesečnu kaznu.

I Hrvoje Petrač pušten 10 mjeseci prije isteka kazne

Hrvoje Petrač je također deset mjeseci prije isteka kazne za otmicu pušten na uvjetnu slobodu. Otpušten je iz kaznionice Lipovica 25. studenoga 2011. Redovito se morao javljati sucu na Županijski sud, ali mediji su otkrili da je čak 20-ak puta napuštao zemlju bez dozvole suda. Zbog toga mu je sudac oduzeo putovnicu do isteka uvjetne kazne te mu je određeno da bez dozvole suda više ne smije napuštati Zagreb. Petrač je na sudu izrazio žaljenje. Određeno mu je da se ubuduće mora odazivati na pozive suca izvršenja, treba se svaki drugi ponedjeljak u mjesecu javiti u Prvu policijsku postaju i mora se javljati probacijskom uredu u Zagrebu radi vršenja nadzora nad provođenjem uvjetnog otpusta.

- Ni u jednoj zakonskoj odredbi ne piše da ne smiju izlaziti iz zemlje. No, oni koji su pušteni ranije iz zatvora, i dalje izdržavaju kaznu. Sloboda i kretanje im je ograničeno - objasnio je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 17:02