SLIKE VRIJEDNE 230.000 EURA U RUKAMA POLICIJE

Jutarnji otkriva gdje je Sanader sakrio blago: Bukovci su bili na imanju kod Fiolića!

Prema Fioliću, svoje dragocjenosti Sanader im je dostavio 2010. godine, i to preko svog osobnog tjelohranitelja

Stjepan Fiolić istražiteljima USKOK-a otkrio je da je bivši premijer Ivo Sanader upravo kod njega sakrio pet vrlo vrijednih Bukovčevih slika koje policija traži već godinu i pol dana.

Pet djela Vlahe Bukovca procijenjenih na oko 230.000 eura, za kojima je bila raspisana međunarodna potraga, od četvrtka je u rukama USKOK-a . Fiolić je nakon detaljnoga iskaza, u kojemu je priznao da ih je Sanader dao njemu na čuvanje, policajcima otkrio gdje su slike te je policija došla do njih i zaplijenila ih.

Fiolić odlučio priznati sve: Sanaderu sam dao 10 milijuna kuna i milijun eura u kešu!

Umjetnička zbirka

Riječ je o djelima za koje je utvrđeno da su u Sanaderovu vlasništvu, ali nisu pronađene među stotinama zaplijenjenih umjetnina u vili u Kozarčevoj ulici u Zagrebu i stanovima u Splitu. Umjetnine, ali i vrlo vrijednu kolekciju satova Sanader je, prema Fioliću, na vrijeme “sklonio” kod njega i Jerka Rošina pretpostavljajući da mu prijeti moguća zapljena imovine .

Za slike je navodno rekao da su mu ih dostavili Sanaderovi tjelohranitelji, pa se može pretpostaviti da će i oni, premda su već svi saslušavani na USKOK-u, vrlo brzo proći još jedan krug ispitivanja u Gajevoj.

Procjena osiguravatelja

Posebna je priča kolekcija skupocjenih satova, za koju tek treba vidjeti hoće li uistinu biti pronađena kod Rošina.

- Krstim se na te izjave. Apsolutno s tim nemam nikakve veze. Ne znam ni je li to Fiolić izjavio i uopće ne vjerujem da je nešto takvo rekao - komentirao je za Jutarnji Jerko Rošin.

Inače, Sanaderova umjetnička zbirka, koja je privremeno pohranjena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, procijenjena je na 959.000 eura, a pet “nestalih” Bukovčevih djela vrijedno je najmanje 230.000 eura. Naime, tih pet slika s kraja 19. i početka 20. stoljeća Ivo Sanader posudio je Modernoj galeriji u Zagrebu za postav poznate Bukovčeve retrospektive u Haagu 2009. godine.

Iz dokumentacije Moderne galerije jasno proizlazi da je pet slika Vlahe Bukovca - “Opravljanje mreže”, “Šuma u Fontainebleau”, “Portret gospođice Monnier”, “Mala markiza” i “Zavist ubija pravednost III” - vlasništvo bivšeg hrvatskog premijera te da su mu vraćene kratko prije njegova posljednjeg odlaska iz Hrvatske 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:31